„La calitate nu poti renunta, pentru ca in momentul in care un client vine in hotel se asteapta sa primeasca cel putin tot atat cat a primit ultima oara, chiar daca tarifele sunt mai mici. Am fost foarte atenti cu cheltuielile, tocmai pentru a nu afecta serviciile. Numarul angajatilor s-a redus, angajatii care au plecat nu au fost inlocuiti, iar asta este o mare parte din cheltuielile unui hotel. In plus incercam sa avem un control mai bun asupra costurilor, chiar si pe segmentul de food&beverege”, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Marten Schoenrock, directorul general al hotelului InterContinental.
La nivel global, exista insa cateva hoteluri InterContinental care si-au redus clasificarea.
„Motivul a fost faptul ca industria farma a hotarat ca nu isi va mai organiza intalnirile si conferintele in hoteluri de lux, asa ca anumite hoteluri care nu mai intrau in atentia acestei industrii si-au regandit clasificarea”, explica oficialul hotelului.
Marten Schoenrock considera ca al doilea semestru al anului va fi mai bun pentru business decat primul, mentionand insa ca pe intreg anul cifra de afaceri a hotelului se va situa sub nivelul din 2008, cand a fost de circa 15 mil. euro.
„Scaderea din S2 2009 va fi mai mica, comparativ cu perioada similara din 2008 pe de o parte pentru ca din ultima parte a anului trecut am inceput sa resimtim criza si pe de alta parte pentru ca am inceput sa simtim o imbunatatire a cererii”, a spus Marten Schoenrock.
El observa o crestere a cererii de evenimente si in acelasi timp ca multe companii revin pe piata locala, dar se observa, in acelasi timp, si mai putine anulari ale rezervarilor.
„Am fost de curand in Viena, iar in avion la intoarcere erau doar 2 locuri libere. Oamenii au inceput sa calatoreasca mai mult in ultimele luni”, a mentionat Schoenrock.
In cadrul InterContinental Bucuresti, tarifele camerelor au scazut anul acesta cu pana la 20%, insa gradul de ocupare in primele 8 luni ale anului a fost cu 5-7% mai mic, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Compania hoteliera InterContinental Romania, care administreaza hotelul din Capitala cu acelasi nume, a inregistrat in primele 6 luni ale anului pierderi de 5,76 mil. lei (1,3 mil. euro, potrivit datelor remise Bursei de Valori.
In perioada ianuarie-iunie a anului trecut, pierderile au fost de aproximativ 1 mil. lei (230.000 euro).
[img=349][/img]
Renovare la „varf”
In primele 8 luni din 2009, compania a derulat o investitie de circa 10 mil. euro in renovarea etajului 21 al hotelului.
Lucrarile au durat 6 luni, iar in investitie au fost incluse si pregatirile pentru inceperea renovarii celui de-al 20-lea etaj.
Din hotelul Intercontinental vor fi renovate mai multe etaje, printr-o investitie totala de 35 milioane euro.
Etajul 21 cuprinde Sala Fortuna, Sala Hora si Club Intercontinental Lounge, spatiul total fiind de 1.325 mp.
Cifra de afaceri a InterContinental s-a situat, in primele 6 luni ale anului, la 19,3 mil. lei (4,5 mil. euro), in scadere cu 33% fata de nivelul din S1 2008.
Cheltuielile companiei au fost, in perioada ianuarie-iunie 2009, de 28 mil. lei (6,63 mil. euro), in scadere cu circa 10% fata de perioada similara din 2008.
Principalul actionar al companiei este RHIC Holding SA, cu 49,12% din actiuni, urmat de firma Nova Trade, controlata de familia Adamescu, cu 15,71% si compania Lido SA cu 11,89%.