- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Curăţenie pe Booking şi Airbnb. Cazarea „la negru”, în atenţia autorităţilor, înscrierea pe platforme online va fi mai strictă

02 Aug, 11:38 • Dobran Viorel
Închirierea de unități de cazare ”la negru”, pe platforme online, în atenția autorităților deoarece hotelierii acuză concurenţa neloială. Ministrul Economiei Ştefan Radu Oprea anunţă, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Consultativ al Turismului , că ministerul pe care îl conduce are în lucru propuneri legislative pentru combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor de cazare neclasificate.
Curăţenie pe Booking şi Airbnb. Cazarea la negru, în atenţia autorităţilor, înscrierea pe platforme online va fi mai strictă

Hotelierii sunt nemulțumiți de concurența neloială de pe platforme online. Turiștii sunt mai interesați de platformele online de rezervări de cazare, precum Booking și Airbnb, decât de rezervări directe prin telefon, dar de multe ori se ajunge la păcăleli, chiar dacă preţurile pot fi atractive, în lipsa unor costuri suplimentare cu dările către stat.

Ministrul Economiei Ştefan Radu Oprea anunţă vineri, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Consultativ al Turismului , că ministerul pe care îl conduce are în lucru propuneri legislative pentru combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor de cazare neclasificate.

Înscrierea pe platforme online va fi posibilă doar pentru unităţi de cazare acreditate

M-am întâlnit cu partenerii din Consiliul Consultativ al Turismului pentru a discuta provocările pe care le au în acest moment .O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme online a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora.

Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România”, precizează ministrul.

Totodată, el anunţă că pregătirile pentru participarea la târgurile internaţionale de turism din ultima parte a acestui an se află ”în linie dreaptă şi au fost deja lansate discuţiile cu privire la evenimentele de profil la care România va participa.

Dorim să ne pregatim cât mai bine pentru a maximiza efectele prezenţei noastre la aceste târguri. Pentru anul viitor au fost deja lansate discuţiile cu privire la evenimentele de profil la care România va participa. Membrii asociaţiilor patronale au ales ordinea târgurilor astfel încât, în funcţie de bugetul pe 2025, să nu fie ratat niciun târg important”, afirmă Radu Oprea.

Ministrul Radu Oprea: Numărul turiştilor străini care vizitează România a crescut cu 12,4%. cei mai mulţi fac rezervări pe platforme online

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat marţi că numărul turiştilor străini care vizitează România a crescut cu 12,4%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, el precizând că ţările principale au fost Italia, Germania, Franţa, unde am avut campanii de promovare a turismului.

El a mai spus că a crescut scuma pe care turiştii străini o cheltuieşte în România cu peste 1 miliard, dar încă este o diferenţă între cât cheltuiesc turiştii români în afara ţării şi cât cheltuiesc turiştii români

Ministrul Economiei, antreprenoriatului şi turismului a afirmat în emisiunea România Politică de la Prima News că potrivit datelor recente ale INS, turismul a crescut cu 12,4%, numărul turiştilor străini care vizitează România, comparativ cu luna similară din anul trecut. Radu Oprea a precizat că şi numărul nopţilor petrecute în România a crescut 8%.

”Cel mai important pentru mine a fost să constat că ţările principale au fost Italia, Germania, Franţa, ţări unde am avut campanii de promovare a turismului”, a precizat ministrul, arătând că există un efect şi urmare acestor campaniii. Ministrul Economiei a subliniat că vor continua cu astfel de campanii şi studiază Londra sau alte oraşe din Marea Britanie.

O nouă propunere din partea Comisiei Europene! Se dorește crearea unei platforme online pentru locurile de muncă vacante accesibile

El a menţionat că aceste campanii au sca scop cunoaşterea potenţialului României ca şi destinaţie turistică. Ministrul Radu Oprea a mai afirmat că, potrivit statisticilor, numărul turiştilor străini care vine pentru turism este mai mare decât turismul de business.

. Cazarea "la negru", în atenţia autorităţilor, înscrierea pe platforme online va fi mai strictă
”A crescut scuma pe care turiştii străini o cheltuieşte în România cu peste 1 miliard”, a mai explicat ministrul, precizând că încă este o diferenţă între cât cheltuiesc turiştii români în afara ţării şi cât cheltuiesc turiştii români şi aici trebuie luptat pentru echilibrarea balanţei.

Oprea: Din păcate, Mamaia nu mai are peste tot acelaşi nisip pe care mi-l aduceam aminte şi acea intrare foarte fină şi lină

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat recent că, din păcate, Mamaia nu mai are peste tot acelaşi nisip pe care şi-l aducea aminte şi acea intrare foarte fină şi lină, el precizând că sunt şi soluţii tehnologice, care ar putea să îmbunătăţească calitatea plajei, şi speră ca Apele Române să se doteze cu astfel de utilaje.

”Din păcate, Mamaia nu mai are peste tot acelaşi nicip pe care mi-l aduceam aminte şi acea intrare foarte fină şi lină, în mare, astfel încât, copil fiind părinţii nu aveau nicio grijă că o să mă pierd. Dacă mergem spre Doi Papuci, cred că îi spune, care e plaja dinspre Constanţa, nisipul este fin, dacă mergem în partea cealală, nu mai este aşa de fin”, a spus ministrul Oprea.

El a precizat că, din ce a vorbit cu cei de la Apele Române şi cu operatorii din turism, sunt şi soluţii tehnologice, care ar putea să îmbunătăţească calitatea plajei, în sensul de a măcina nisipul şi a deveni fin.

”Înainte, când aveam procesul de îngheţ şi iarna, iarnă, lucrurile se petreceau pe cale naturală. Din ce am înţeles la specialişti, trebuie să se intervină cu astfel de utilaje. Eu sper ca Apele Române să se doteze cu astfel de utilaje şi să facă această chestiune”. a completat Radu Oprea.

Turiștii sunt mai interesați de platformele online de rezervări de cazare, precum Booking și Airbnb. Care sunt regiunile din România cu cele mai multe rezervări – DailyBusiness.ro

În al treilea trimestru al anului 2023, turiștii au petrecut 309,4 milioane de nopți în unități de cazare închiriate pe termen scurt în UE, rezervate prin intermediul Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor. Acest lucru corespunde unei creșteri de 13,4% în comparație cu aceeași perioadă din 2022, conform datelor analizate de Profit.ro.

Numărul rezervărilor realizate pe platforme online, în creștere

Cu această valoare, turismul prin platforme a continuat să depășească nivelurile de dinaintea pandemiei și a stabilit noi valori record lunare: în iulie, 115,7 milioane de nopți au fost petrecute în cazări rezervate prin intermediul platformelor online, ceea ce indică o creștere de 10,7% în comparație cu iulie 2022.

În august, acest număr a crescut la 124,7 milioane de nopți (+11,7% față de august 2022), iar în septembrie, acest număr a fost de 69,1 milioane (+21,6% față de septembrie 2022).

Ai putea fi interesat și de: „Creditul Fermierului”: ajutoare de la stat de peste 161 de milioane de euro pentru fermierii români. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut un anunț important

În primele nouă luni ale anului 2023, potrivit Eurostat, au fost petrecute peste 546,2 milioane de nopți în unități de cazare închiriate pe termen scurt din UE, rezervate prin intermediul platformelor online.

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu aceeași perioadă din 2022 (488,6 milioane de nopți; +11,8%); nopțile petrecute depășind cu mult nivelurile anterioare pandemiei (423,7 milioane de nopți în primele nouă luni din 2019; +28,9%).

Biroul european de statistică oferă și un clasament al regiunilor din UE în funcție de numărul de nopți rezervate prin platforme online (datele sunt aferente trimestrului al doilea din 2023). Cele mai multe rezervări au fost în regiuni ale Spaniei.

În România, cele mai multe rezervări au fost făcute în București-Ilfov, însumând 361.325 nopți. În regiunea Centru, au fost rezervat 280.832 de nopți în trimestrul al doilea, în timp ce, în Sud-Vest Oltenia, rezervările abia au depășit 16.000 de nopți.

În Nord-Vest au fost rezervate peste 159.000 de nopți de cazare, iar în Vest, aproape 74.000. Datele sunt la mare distanță de Andaluzia din Spania (7,1 milioane de nopți), Jadranska Hrvatska din Croația (6,5 milioane) și regiunea franceză Île de France (5,8 milioane).

Agenţia de turism IRI Travel anunţă o creştere a vânzărilor de 39% în primul trimestru din 2024 faţă de perioada similară a anului precedent

Agenţia de turism IRI Travel anunţă o creştere a vânzărilor de 39% în primul trimestru din 2024 faţă de perioada similară a anului precedent. 97,2% din vânzările IRI Travel sunt realizate prin agenţiile de turism partenere.

Compania arată că perioada medie a sejurului este în scădere, astfel că acum turiştii preferă mai multe sejururi mai scurte într-un an, în loc de un singur sejur de 7–10 zile.

”În primul trimestru al anului 2024, IRI Travel, touroperator din România, a înregistrat o evoluţie pozitivă de 39% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Această creştere semnificativă a fost susţinută de popularitatea destinaţiilor preferate de turişti”, anunţă compania.
ri sunt realizate prin agenţii de turism partenere, precizează compania. 2,8% din vânzări sunt realizate direct (persoane fizice, corporate, închirieri autocare etc.).

Turiştii din regiunea Muntenia optează pentru vacanţe cu preponderenţă în: Bulgaria, Grecia, România şi Turcia cu transport individual în cea mai mare parte, dar şi cu avion şi autocar.

Turiştii din regiunea Moldova optează pentru vacanţe în Bulgaria,  România şi Grecia (continentală) cu transport individual şi Turcia cu transport avion charter, cu plecări din oraşele apropiate domiciliului.

Turiştii din Transilvania optează pentru Bulgaria şi România cu transport individual şi pentru destinaţii din Grecia şi Turcia, cu transport cu avionul.

Tendinţele actuale ale sezonului estival 2024

În sezonul estival 2024, turiştii au adoptat noi tendinţe în ceea ce priveşte rezervările de vacanţă. Turiştii îşi rezervă vacanţele cu mult timp înainte, pe platforme online, pentru a beneficia de oferte avantajoase prin Early Booking sau pentru a asigura disponibilitatea ofertelor dorite.

Rezervările pentru sezonul estival 2024 au început încă din luna octombrie 2023, cu vârfuri de rezervări în lunile ianuarie şi februarie. Din acest motiv, multe hoteluri căutate au perioade cu ocupare integrală.

In plus, perioada medie a sejurului este în scădere. Turiştii preferă să efectueze mai multe sejururi mai scurte într-un an, în loc de un singur sejur de 7–10 zile. Astfel, pot vizita mai multe destinaţii.

Reducerile se situează între 10% şi 15%, dar există hoteluri care oferă chiar reduceri mai mari (25%–35%) pentru anumite perioade din septembrie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...