„Preturile la hotelurile de cinci stele in marile capitale ale lumii variaza intre 150 si 250 de euro pe noapte. La noi tarifele sunt, in general, sub 100 de euro, si ajung pana pe la 70-80 de euro”, a spus Enache, proprietarul lantului Continental, in portofoliul caruia se afla un hotel de cinci stele in Bucuresti, potrivit Mediafax.
Enache spune ca in Romania nu vin turisti care sa isi permita sa plateasca tarifele practicate in mod normal de un hotel de cinci stele.
„Romania nu are turisti de cinci stele. Atata vreme cat cu Grand Hotel Continental, care zicem noi ca este un hotel de elita, asiguram un tarif mediu zilnic de 110 euro, va dati seama de potentialul turistilor de cinci stele. In general, tendinta este de a castiga turistul. Camera de hotel este ca megawattul, ori il consumi, ori il pierzi”, a spus Enache.
El a afirmat ca hotelierii trebuie sa se „zbata” pentru structurarea pietei, iar hotelurile de cinci stele nu ar trebui sa scada tarifele sub un anumit nivel, sub care nu isi mai acopera costurile.
„Dar fiecare hotelier vrea sa castige bani, nu sa structureze piata, si asa ne taiem craca unii altora”, a mai spus presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).
Enache a adaugat ca tarifele sunt „canibalizate”, mai ales in Bucuresti, unde toti hotelierii scad permanent preturile si incearca sa castige o masa de turisti, care este aceeasi.
„Tarifele au scazut cu 10-15% in acest an. Toti hotelierii se plang ca sunt nevoiti sa reduca tarifele pentru a avea acces la turisti. Concurenta e superneloiala. Ca grad de ocupare stam mai bine ca anul trecut cu vreo 10%, dar din cauza scaderii tarifelor, nu vom incheia 2011 cu o cifra de afaceri in crestere. Pentru anul viitor se intrevede o mare nebuloasa. Totul este o mare ghicitoare. Nu stiu care sunt elementele macroeconomice la care sa ma raportez – inflatie, crestere economica, scadere economica, o valoare a euro. Vreau sa am un element de target din partea celor care guverneaza. Marea ghicitoare este legata si de experienta noastra cu anii de alegeri, in care orice se poate intampla, si bine, si rau”, a mai spus reprezentantul hotelierilor.
In Romania sunt, potrivit statisticilor MDRT, 1.535 de hoteluri, dintre care 31 de cinci stele, 236 de patru stele, 746 de trei stele, 450 de doua stele si 72 de unitati clasificate la o stea.