Romanian
 - 
ro
Turism

Fă-ți un zbor cadou și descoperă România! Cum poți cuceri înălțimile Bucegilor sau Costineștiul, de la 300 de lei

21 Jan, 19:28 • Polojan Tudor
„Iubim Aviația” este un concept unic în România care a luat naștere acum 14 ani din dorința lui Sebastian Radu, președintele asociației, care nu a vrut să renunțe atât de ușor la visul lui - acela de a prinde aripi și de a se înălța. Acum, după mai bine de un deceniu, împarte bucuria zborului cu toți cei care îl înconjoară.
Fă-ți un zbor cadou și descoperă România! Cum poți cuceri înălțimile Bucegilor sau Costineștiul, de la 300 de lei

Sebastian a răspuns în exclusivitate pentru DailyBusiness la întrebările și curiozitățile noastre. Așa ne-am dat seama cât de bine pus la punct este acest proiect și câtă nebunie, adrenalină, plăcere și dopamină îți poate aduce în câteva minute această experiență.

Sebi, spune-ne de unde a venit ideea și cum a luat naștere Asociația Iubim Aviația?

„Acum circa 14 ani, adolescent fiind, am aflat că nu pot deveni pilot (sportiv, de planor/avion ultraușor) din cauza unor probleme oftalmologice. Legislația europeană, la momentul acela, nu îmi permitea să zbor nici măcar la nivel de hobby. “Microbul” însă a fost suficient de puternic încât să nu mă îndepărteze de acest domeniu și m-a făcut să caut modalități de a rămâne în zonă și de a împărtăși celor din jur farmecul greu de descris în cuvinte al zborului și al aviației. Am căutat să “vorbesc” aviația pe înțelesul tuturor: scriind pentru o publicație de prestigiu din anii 2000 – Pilot Magazin, promovând activitatea unui aerodrom, etc. Toate acestea m-au transformat în ceea ce sunt astăzi – un specialist marcom (marketing și comunicare).

În 2017, odată cu lucrarea de disertație, am decis că trebuie să dau mai mult înapoi societății și, știind că aviația este un domeniu “mistic” pentru publicul larg știind câtă dezinformare există și cât de mult contribuie aceasta la frica de zbor a românilor, am pus bazele fricadezbor.ro, primul site din România care privește aviația din perspectiva aviofobilor. Doi ani mai târziu și 6 seminarii offline pentru câteva sute de persoane, în 2019, am hotărât să dăm inițiativei un statut juridic astfel încât să punem și mai mult pasiunea pentru zbor și aviație în sprijinul celor de lângă noi. Nu doar celor cu frică de zbor, ci și copiilor – oferindu-le exemple pozitive de profesioniști care să îi motiveze să devină cea mai bună versiune a lor și să își urmeze visele. Acestor inițiative le-am adăugat și altele, în care am sprijinit atât tineri cât și inițiative – cea mai recentă fiind sponsorizarea cu zboruri introductive a donatorilor Asociației Metropolis, bine-cunoscută pentru proiectul de construcție și renovare de spitale publice din bani privați.

Revenind: în 2019 lua naștere în formă juridică Asociația Iubim Aviația, ca antreprenoriat social prin platforma zborcadou.ro. Câteva luni mai târziu, însă, “am reconfigurat” traseul odată cu venirea pandemiei, toate planurile inițiale fiind regândite astfel încât să putem desfășura activitățile și a putea susține proiectul pe toate verticalele scontate. Și am reușit, pentru că atunci când singura miză a unui proiect este de a produce bucurie și zâmbete celor din jur, nu ai cum să nu găsești motivație să te dezvolți”, a povestit liderul asociației.

Concret, Zbor Cadou reprezintă inițiativa prin care susținem activitățile Asociația Iubim Aviația – oricine achiziționează un zbor introductiv este alături de membrii asociației, povestește Sebastian. De altfel, zborurile introductive sunt doar o activitate marginală, eforturile principale fiind concentrate în activitățile principale – proiectele dedicate copiilor, atelierele pentru cei cu frică de zbor, zilele de zbor dedicate anumitor categorii și grupuri sociale și nu numai.

Cine sunteți voi?

„Patru îndrăgostiți iremediabil de zbor și prietenii lor, la fel de amorezați de acest domeniu: Sebastian Radu – om de marketing după cum spuneam. Luminița Constantin – învățătoare și responsabilă cu proiectele educaționale. Cătălin Prală – pilot comercial și cel mai bun public speaker din câți am avut ocazia să cunoaștem. Ioana Blaj – medic psihiatru și omul care o să te convingă să renunți la alcool și pastile pentru a zbura relaxat. Nouă ni se adaugă mulți alți membri care au ales să își petreacă timpul liber susținând această misiune – piloți voluntari sau pasionați ai domeniului”, ne mai povestește Sebastian.

La sol dar și în aer/ sursa foto: Sebastian Radu

Cui se adresează conceptul?

„Ar fi mai simplu de spus cui nu se adresează. Dar ghici ce: cum am avut inclusiv pisici care s-au strecurat curioase în avion și s-au bucurat, relaxate, de priveliștea de la înălțime… concluzionăm că ne adresăm tuturor celor curioși să descopere ceva nou, să se redescopere pe ei sau lumea înconjurătoare”.

Ce trebuie să știe o persoană care vrea să cumpere un ZborCadou? Este vremea un factor? Sau pregătirea psihică?

„Cum ne place să spunem: fii curios, deschis și vino cu voie bună la aerodrom, de restul ne ocupăm noi. Altfel, pentru desfășurarea activității, da, este importantă condiția meteo: fiind o activitate de plăcere, ne dorim să ne bucurăm de aviație, mai ales în siguranță. Zburăm sau desfășurăm activități în tot timpul anului când condițiile meteo permit acest lucru – fără ploaie, zăpadă, frig excesiv, ceață sau noroi.
Ce este însă zbor cadou? Este modalitatea prin care oricine devine complicele nostru și împărtășește farmecul zborului cu cei dragi. Achiziționezi un voucher care reprezintă o primă lecție de aviație, iar banii investiți de tine în cadou sunt folosiți strict pentru a susține costurile de închiriere sau exploatare ale aeronavei și activitățile noastre, piloții fiind voluntari”

Câți oameni au ales să zboare cu voi și care este atmosfera în timpul zborului?

„Pentru noi, aviația și zborul sunt un stil de viață – de cele mai multe ori, în timpul liber, suntem prezenți pe aerodrom și zburăm de plăcere. Iar plăcerea, în cazul nostru, înseamnă timp de calitate, nu cantitate.
Fiind și o activitate marginală în misiunea Asociația Iubim Aviația, putem spune că am împărtășit farmecul zborului nu doar celor care au accesat platforma Zbor Cadou, ci și unor personalități din mediul online, prietenilor, curioșilor, pasionaților, celor cu frică de zbor și nu numai.
Legat de modul de desfășurare al zborurilor, căutăm în permanență să oferim și informații cu privire la modul de funcționare al unei aeronave, tehnica pilotajului, astfel încât experiența să fie completă iar pasagerii să plece acasă mai informați și mai pasionați”, mai spune Sebastian.

Ce tipuri de avioane folosiți și care sunt caracteristicile lor? Aici mă refer la greutatea maximă admisă, puterea motorului, etc.

„Aeronavele cu care zburăm fac parte din aviația generală, fiind utilizate pentru școală și zboruri introductive – avioane ultraușoare de două locuri, avioane din categoria “mare” de 4 locuri sau avioane de acrobație, pentru cei care vor să trăiască 30 de minute precum în “Top Gun”.

Românii pasionați de zbor sunt deja prezenți în orașe mari precum București, Brașov, Bacău și Constanța. Aceștia ne-au confirmat deja că urmează să își extindă activitățile și vor anunța, în 2023, mari surprize pentru români.

Citește și: Delta Dunării o opțiune excelentă pentru o vacanță. Care sunt motivele pentru care ar trebui să optezi pentru această destinație

Priveliște de aur/ sursa foto: Sebastian Radu
Priveliște de aur/ sursa foto: Sebastian Radu

V-ați gândit să faceți parte dintr-un circuit turistic?

„Noi suntem catalizatorul circuitelor turistice. Cei care vin la noi și își depășesc anxietatea de a călători pe calea aerului au apoi toată libertatea din lume, de a zbura oriunde, oricând. Privind mai pragmatic întrebarea, zborurile introductive pe care le oferim au fost gândite să ofere experiențe turistice: zbor la Brașov ,Comana, Snagov, Crucea de pe Caraiman și Valea Prahovei, Costinești. După cum spuneam, ne dorim să le oferim oamenilor perspective complet noi.”

Este posibil ca pasagerul să piloteze avionul pe durata zborului?

„Chiar dacă pilotul voluntar este instructor, incredințarea deplină a comenzilor nu este posibilă în cadrul unui prim zbor introductiv, de aclimatizare. Atunci când decolezi pentru prima oară dintr-o cabină de pilotaj, alături de pilot, ai atât de multe lucruri noi să descoperi încât până la a prelua comenzile avionului trebuie să înțelegi ce sunt toate ceasurile complicate de la bord, care este efectul comenzilor și nu numai. Este o perspectivă nouă, iar lucrurile se fac pas cu pas. După aterizare însă, dacă “microbul” zborului te-a prins și îți dorești mai mult, îți vom oferi îndrumare pentru a urma un curs de pregătire în vederea obținerii licenței. Iar din 2019 încoace putem spune că avem câteva exemple de pasageri cu frică de zbor care s-au apucat să învețe să piloteze ori au început să vină pe aerodrom ori de câte ori timpul le permite, pentru a se bucura de zbor”.

Ce îi sfătuiți pe cei care își doresc să zboare dar se tem de zbor?

Să fie curioși, să vină la aerodrom pentru a descoperi aviația îndeaproape. Relaxarea va veni apoi de la sine. Să se gândească la faptul că, pentru câteva sute de lei, au ocazia să trăiască ceva ce înaintașii noștri nici nu visau: zborul cu un avion comercial, o adevărată minune tehnologică, din ce în ce mai sigură și mai bine optimizată.

Se gândea cineva acum câteva zeci de ani că va zbura cu sute de kilometri pe oră, la câțiva kilometri de sol și la temperaturi de minus câteva zeci de grade? Nu, cu siguranță nu. În plus, toate procedurile de astăzi se datorează incidentelor din trecut, pe care le-au văzut poate la “Dezastre în aer”. Probabilitatea ca ele să se petreacă din nou este însă nulă, este singurul lucru pe care trebuie să îl aibă în minte atunci când urmăresc astfel de emisiuni sau urmează să treacă de check-in și să se îmbarce. Piloții sunt oameni ca noi toți, pasionați de ceea ce fac, și care își doresc să ajungă cu bine acasă, la cei dragi, a încheiat Sebastian.

Așadar, e timpul să renunțați la frica de zbor și să vă faceți un zbor cadou. Pentru doar câteva sute de lei, cum a spus și Sebastian, aveți șansa să descoperiți și să vedeți ceva ce nu veți uita niciodată în viață. Iar microbul se răspândește extrem de ușor, este îndeajuns să urci în avion.
Prețurile, traseele și alte detalii se găsesc pe platforma zborcadou.ro. Ce mai aștepți? E timpul să prinzi aripi și să te lași purtat de vânt!

Avion în zbor/ sursa foto: Sebastian Radu
Avion în zbor/ sursa foto: Sebastian Radu
Urmărește Daily Business pe Google News
Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult
Alte articole
Cât costă să închiriezi trenul de lux cu care s-au plimbat Ceaușescu și Băsescu. Prețul este uriaș!
Cât costă să închiriezi trenul de lux cu care s-au plimbat Ceaușescu și Băsescu. Prețul este uriaș!
Ofertă imbatabilă. O garsonieră din România a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro!
Ofertă imbatabilă. O garsonieră din România a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro!
Cât vor plăti, din aprilie, clienții Electrica Furnizare. Compania a anunțat noile tarife
Cât vor plăti, din aprilie, clienții Electrica Furnizare. Compania a anunțat noile tarife
Prognoza meteo 3 ianuarie 2024. Temperaturi mai scăzute în unele zone ale țării
Prognoza meteo 3 ianuarie 2024. Temperaturi mai scăzute în unele zone ale țării
Prețuri mai mari la STB după ce Metrorex a mărit tariful de la 3 la 5 lei. De când vor fi disponibile noile prețuri
Prețuri mai mari la STB după ce Metrorex a mărit tariful de la 3 la 5 lei. De când vor fi disponibile ...
Călin Georgescu acționează după anularea alegerilor prezidențiale: „În România, corupția ne-a răpit dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu – dreptul la liber arbitru!”
Călin Georgescu acționează după anularea alegerilor prezidențiale: „În România, corupția ne-a ...
Categoria de pensionari care primește 600 de lei în plus la pensie în 2025
Categoria de pensionari care primește 600 de lei în plus la pensie în 2025
Pescobar se lansează într-un nou domeniu. Afacerea cu care vrea să dea lovitura în 2025
Pescobar se lansează într-un nou domeniu. Afacerea cu care vrea să dea lovitura în 2025
Când intră primele subvenții APIA pe carduri în 2025. Totul depinde de programul băncilor și al Trezoreriei
Când intră primele subvenții APIA pe carduri în 2025. Totul depinde de programul băncilor și al ...
VIDEO America sub teroare. Cel puțin 11 răniți după ce s-a deschis focul în fața unui club din New York
VIDEO America sub teroare. Cel puțin 11 răniți după ce s-a deschis focul în fața unui club din ...
Dan Negru, mesaj dur după audiențele Antenei 1 de Revelion: „Sfârșitul pentru unii e începutul pentru alții”
Dan Negru, mesaj dur după audiențele Antenei 1 de Revelion: „Sfârșitul pentru unii e începutul ...
Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor României. Avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut”
Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile ...
Compania minieră fondată de Bill Gates atrage investiții de 537 milioane dolari, după descoperirea celui mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol
Compania minieră fondată de Bill Gates atrage investiții de 537 milioane dolari, după descoperirea ...