Masura este stipulata printr-o hotarare guvernamentala aprobata miercuri, prin care au fost modificate normele de supraveghere, inspectie sanitara si control al zonelor naturale utilizate pentru imbaiere.
O alta modificare vizeaza dotarea plajelor cu recipiente pentru colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje.
Astfel, daca vechile norme prevedeau ca plaja sa fie intretinuta in stare de permanenta curatenie, dotata cu recipiente adecvate pentru colectarea deseurilor, respectiv un recipient la 150 metri patrati zona de plaja, actul normativ aprobat miercuri prevede dotarea cu cel putin un recipient pentru colectarea selectiva a deseurilor la 250 metri patrati de plaja.
Totodata, plajele trebuie sa asigure rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati.
De asemenea, managementul zonelor de imbaiere cuprinde si asigurarea accesului populatiei la serviciile publice de salvare acvatica – salvamar si punctele de prim ajutor.
Potrivit noilor norme, dosarul de autorizare a zonelor naturale amenajate in scop de imbaiere trebuie sa cuprinda un memoriu descriptiv in care se prezinta tipul de plaja, suprafata utilizabila, lungimea portiunii de teren invecinate cu apa, localizarea celui mai apropiat punct medical, de prim ajutor si de salvamar, estimarea capacitatii in numar de persoane.
De asemenea, dosarul de autorizare trebuie sa mai cuprinda un buletin de analiza a calitatii apei de imbaiere, efectuat cu maxim 30 de zile inainte de inceperea sezonului de imbaiere, dar si lista institutiilor si a persoanelor care trebuie contactate in situatia producerii unor poluari.
O alta modificare se refera la obligatia operatorului plajei de a informa populatia cu privire la calitatea apei de imbaiere si de a afisa rezultatele in locuri vizibile si intr-un limbaj accesibil.