Franta va face un test incercat si de alte tari europene, inclusiv Marea Britanie, care incepand cu 2001 a desfiintat taxele de intrare pentru multe muzee. Britanicii au constatat ca, in urmatorii 5 ani, numarul vizitatorilor a crescut cu circa 6 milioane pe an, potrivit reprezentantilor Ministerului Culturii din Anglia.
Ideea de a aplica acest sistem si in Franta, adusa in discutie de presedintele Nicolas Sarkozy inca dinaintea alegerilor din luna mai, a starnit diverse controverse.
Una din intrebarile care a venit a fost daca Franta isi poate permite luarea unei asemenea masuri, dupa ce a fost proclamata de primul ministru un „stat al falimentelor”. Potrivit celor ce isi pun aceasta intrebare, masura nu va atrage pe cei neinteresati pana acum de arta, ci doar va duce la pierderea unor venituri importante din partea turistilor care erau dispusi oricum sa plateasca taxele de intrare.
Incepand cu 1 ianuarie, un numar de 14 muzee si monumente vor avea intrarea libera timp de 6 luni.
Masura va fi aplicata numai pentru colectiile permanente ale acestor muzee. Pentru colectiile temporare, vizitatorii nu vor fi scutiti de plata.
Trei dintre aceste obiective turistice sunt situate in Paris: Guimet – care dezvaluie arta asiatica, Cluny – o colectie de comori medievale, si Muzeul de Arte si Meserii – dedicat inventiilor stiintifice. In acest moment, preturile biletelor de intrare se situeaza intre 7 si 8 euro.
Au fost incluse insa in program, cu diverse restrictii, si cateva dintre cele mai celebre muzee.
Astfel, Orsay, muzeul operelor din perioada impresionista, va avea intrarea libera o seara pe saptamana pentru persoanele cu varste intre 18 si 25 de ani. La Luvru deja a fost introdus sistemul, vinerea tinerii fiind primiti fara bilet in muzeu.