Scaderea a survenit pe fondul deteriorarii increderii consumatorilor, lipsei de finantare si a diminuarii cheltuielilor de afaceri, care afecteaza industria hoteliera, la nivel global.
In timp ce oferta pe piata de hoteluri din Bucuresti a crescut semnificativ, anul trecut, prin inaugurarea de noi unitati, precum Ramada Plaza, Radisson SAS sau extinderea Rin Grand Hotel, veniturile pe camera disponibila (revPAR) au coborat cu 12,7%, pana la 76 euro.
„Cifrele publicate in urma cu 4 luni aratau ca piata hoteliera bucuresteana a inregistrat cea de-a doua mare scadere a ratei de ocupare din Europa, cu 14,2% ajungand la un grad de 61,2%. Cel mai recent studiu indica o scadere si mai pronuntata, in conditiile in care declinul economic global s-a accelerat si a afectat sectoarele de turism de relaxare si turism de afaceri, mai ales in trimestrul 4 din 2008”, a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
„Cum vestile nu sunt bune in perioada urmatoare, industria de turism isi va concentra atentia pe strategii de supravietuire in acest an. Scaderea tarifelor de cazare pare tentanta, dar ea nu reprezinta o solutie pe termen lung. Hotelurile trebuie sa puna accent pe calitatea serviciilor, stimulente inovatoare si strategii de diferentiere fara de competitie”, a mai spus Mucibabici.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului, in prima jumatate a anului 2008, numarul turistilor care au calatorit in strainatate a crescut cu 5%. Situatia s-a rasturnat in a doua jumatate a anului, cand a avut loc o scadere cu 1%. Cresterea totala anuala a fost de 2%.
Chiar daca acest procent s-a situat sub cresterea de 7% inregistrata in 2007, numarul turistilor care au calatorit in strainatate a crescut cu 16 milioane, stabilindu-se astfel un nou record, de 924 milioane, se arata in stiudiul Deloitte.