Omul de afaceri George Copos, proprietarul grupului hotelier Ana Hotels, se asteapta ca anul acesta sa fie mai bun decat 2010, si chiar usor peste 2009.
„Ne asteptam ca investitiile de 20 milioane de euro pe care le-am efectuat in aceasta perioada sa isi arate roadele. Pentru Bucuresti ma astept de asemenea la o cerere in crestere”, a declarat Copos, pentru DailyBusiness.ro. El detine hotelurile Crowne Plaza si Hilton din Capitala
George Copos si-a bugetat in acesta an afaceri in crestere cu 7-8% pentru compania Ana Hotels, mizand pe venituri de circa 26 milioane euro.
Si omul de afaceri Ionut Negoita vede o imbunatatire a veniturilor hotelurilor din portofoliu, in acest an.
„Am bugetat o crestere de 12% a veniturilor hotelurilor din portofoliu pentru acest an. Anul trecut, veniturile au depasit circa 14 milioane euro”, a spus Negoita, pentru DailyBusiness.ro. El detine mai multe hoteluri in Capitala, printre care si Rin Grand. In ultimul an, a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri.
Negoita a mentionat ca revigorarea usoara a afacerilor va fi determinata de o usoara imbunatatire a cererii, care a inceput deja sa fie observata. Despre o potentiala crestere a tarifelor, Negoita spune ca nu vede premise pentru acest scenariu, in 2011. „Daca vor exista cresteri de tarife, acestea vor fi foarte mici”, spune omul de afaceri.
Un an mai bun previzioneaza si Ioan Petcu, directorul general al hotelului de 4 stele Royal din Capitala. „Am avut un sfarsit de 2010 si un inceput de 2011 chiar foarte bun, cu un grad de ocupare de circa 50%. De obicei dupa 15 noiembrie activitatea din domeniu era foarte redusa, insa anul trecut a fost bun”, a declarat Petcu.
Si oficialii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) se asteapta la o imbunatatire a pietei hoteliere din Capitala in acest an. „Dupa doi ani in care piata a dat inapoi, nu cred ca mai are unde sa scada. Ne asteptam la o stabilizare in prima jumatate a anului si la o usoara imbunatatire din a doua parte a lui 2011”, a spus Daniel Vasilescu, presedintele FPTR.
Nici el nu se asteapta la cresteri ale tarifelor in acest an. „Tarifele s-au prabusit in capitala in ultimii doi ani, scaderile au ajuns pana la 50% in unele cazuri”, a declarat Vasilescu.
„Totusi, nu cred ca hotelierii vor aplica majorari ale preturilor in acest an, pentru ca acestia asteapta mai intai sa vada cum evolueaza cererea si cat de sustenabila este revigorarea pietei. Daca vor exista majorari, acestea vor fi doar in cazuri exceptionale, unde unii hotelieri au redus preturile cu procente mult peste media pietei si vor incerca sa se alinieze la piata”, a adaugat reprezentantul FPTR.
Pana in prezent, trendul este dimpotriva, de continua reducere a tarifelor, care in 2010 au scazut cu circa 10-15%, dupa ce in 2009 s-au diminuat de asemenea cu procente considerabile.
Scaderile drastice ale veniturilor unitatilor de cazare de pe piata locala a determinat ca in ultimul an sa se atinga un numar record de pensiuni si hoteluri scoase la vanzare, atat in zonele turistice, cat si in orasele mari.
Potrivit studiilor portalurilor imobiliare, oferta de unitati de cazare a crescut cu peste 50% in 2010.