„Ultima jumatate a anului a aratat insa semne de incetinire a ritmului scaderilor, pe fondul ajustarii tarifelor practicate de catre hotelieri si a stabilizarii economice usoare inregistrata de Europa de Vest, ca principala sursa de turisti pentru Romania”, au spus oficialii Colliers.
Industria turismului a avut o scadere accentuata atat a cererii de servicii hoteliere, cat si a sumelor cheltuite de turisti. Diminuarea bugetelor de calatorii a determinat fie reducerea duratei acestora fie scaderea categoriilor de confort practicate.
Cele mai afectate segmente de turisti au fost cel de afaceri si cel de conferinte, si ca urmare, destinatiile ce se bazau pe acest gen de turisti a avut cel mai mult de suferit.
„Tendinta descrescatoare s-a confirmat in ultimul trimestru din 2008 si a continuat in 2009, astfel ca numarul turistilor care s-au cazat in hotelurile romanesti a scazut cu 14% fata de anul precedent, iar durata medie a sejurului a scazut la mai putin de 3 zile„, se arata in raport.
Principalele piete generatoare de turisti au fost in continuare tarile vecine: Ungaria (25% din turisti) si Bulgaria (12%), care insa au scazut ca numar cu 4% si, respectiv, 20%. Cele mai mari descresteri ale numarului de turisti s-au inregistrat in gandul cetatenilor germani (-15%) si italieni (-14%).
Comparativ cu anul precedent, in 2009 oferta de spatii de cazare a ramas relativ constanta, majoritatea proiectelor anuntate fiind amanate sau anulate, iar proiecte noi un au mai fost incepute, in conditiile dificultatilor de a obtine finantare. Insa, pentru anii urmatori sunt anuntate circa 40 de proiecte de hoteluri la nivel nacional, care vor aduce un surplus de aproape 6.000 de spatii de cazare.
Potrivit raportului, numarul de tranzactii a cunoscut de asemenea o scadere semnificativa, volumul acestora nedepasing 15 milioane de euro. Desi foarte multe proprietati au fost puse la vanzare din cauza dificultatilor, cumparatorii au intarziat sa apara, fie din cauza greutatilor in a finanta astfel de achizitii, fie asteptand ca valoarea proprietatilor sa mai scada.
Tarifele au coborat cu 40% in Bucuresti
Tariful mediu pe camera pentru o noapte de cazare in Capitala a fost de 73 euro in 2009, in scadere cu aproape 40% fata de anul precedent, recuperarea acestei reduceri fiind o mare provocare pentru hoteliri, in anii care urmeaza, au mai spus oficialii Colliers.
Totodata, gradul de ocupare s-a situat la 56%, in minus cu 7%.
In Bucuresti, sosirile de turisti au inregistrat o scadere de 8%, in medie, pe anul 2009, precum si o reducere a duratei medii a sejurului pana la 1,8 nopti, in scadere de la 2,1 nopti in anul anterior.
Conform companiei de consultanta, Bucurestiul a fost puternic afectat de criza financiara care a determinat micsorarea drastica a bugetelor de calatorii a marilor companii, precum si schimbari notabile in comportamentul turistilor.
La sfarsitul anului 2009, Capitala dispunea de un numar de 153 hoteluri, cu peste 11.500 camere.
In 2010 s-ar putea vedea o revenire a turismului
Dupa un 2009 foarte dificil, anul 2010 prezinta cateva motive de optimism moderat. In conditiile in care tarile din vestul Europei, dar si Romania, estimeaza cresteri ale produsului intern brut (PIB), un bun indicador al circulatiei turistice, este de asteptat ca cererea de servicii hoteliere sa creasca.
Reprezentantii Colliers cred ca gradele de ocupare ale hotelurilor vor recupera in aces tan din scaderile inregistrate anul trecut.
Totodata, tariful mediu isi va stopa scaderea si va incepe sa creasca, dar intr-un ritm mai lent decat gradul de ocupare.
Problemele intampinate de proprietarii de hoteluri vor crea insa oportunitati pentru investitori: atat pentru achizitia de proprietati aflate in dificultate, la preturi sub valoarea de piata, cat si pentru investitii in hoteluri noi, prin scaderea preturilor terenurilor si a costurilor de constructie, au spus reprezentantii Colliers.
De asemenea, lanturile hoteliere internationale ar putea sa-si intareasca prezenta pe piata romaneasca.