Pe plansete sunt in lucru proiecte pentru sase noi hoteluri, cu inaugurari in perspectiva urmatorilor maxim trei ani, cu o capacitate totala adaugata de cca. 2.200 camere, precizeaza studiul Colliers, citand specialistii companiei de consultanta hoteliera Peacock.
Anul acesta, urmeaza sa fie predate aproape 1.000 de camere doar in cadrul hotelului ProConfort de pe soseaua Vitan Barzesti.
Potrivit Peacock Hotels, Bucurestiul are in prezent un stoc de 5.400 de camere in hoteluri de doua pana la cinci stele. Inaugurat si vandut in 2006, Hotelul Novotel de pe Calea Victoriei (Bucuresti) a fost „vedeta” anului trecut. Deschiderea sa a adus 258 de noi camere pe piata si in portofoliul noului proprietar, fondul Sparkassen Immo, parte din Erste Bank.
Noile investitii hoteliere in Bucuresti vor fi cele din gama proprietatilor integrate medii/mari, cu peste 250 camere, pana la cele independente mari, al caror concept este un subiect de comentat.
Cele mai multe din noile proiecte au deja stabilite raporturile de franciza, operare sau management cu lanturi hoteliere internationale de prestigiu.
Nu vor lipsi, in continuare, investitii in hoteluri de capacitate mica in categoria de trei stele. Va fi dezvoltata, in continuare, oferta hotelurilor „budget”, de doua stele, „noul venit” fiind conceptul de „boutique hotel” si chiar „esquisite boutique hotel” in gama cinci stele plus, aducand servicii ultra personalizate, potrivit specialistilor Peacock.
Astfel de proprietati sunt in curs de amenajare in vechi palate bucurestene sau cladiri spectaculoase de la inceputul secolului trecut.
Un nou concept ce va intra in forta in domeniul hotelier, anul acesta, va fi cel al turnurilor cu 22-24 de nivele, cu functiuni multiple, generand o sinergie majora intre activitatile dezvoltate in aceiasi cladire, de la birouri clasa A, spatii publice/comerciale, spatii de reuniuni/spectacole si hotel situat intotdeauna in jumatatea de sus a turnului.
Amplasarea acestor turnuri, va fi integrata in complexe comerciale si rezidentiale de mare anvergura, in apropierea unor viitoare importante axe de circulatie in capitala. Exista intentii declarate pentru minim trei astfel de proiecte.
Cresterile de capacitate vor determina o accentuare a concurentei, dar si o stabilizare si profesionalizare a pietei, determinand multi dintre proprietari sa-si reconsidere pozitia fata de managementul familial unei proprietati hoteliere in favoarea celui profesional.
Pentru 2007, specialistii de la Peacock se asteapta la o crestere a cererii in capitala de minim 3%, pastrand raportul cu cresterea de capacitate prefigurata.
Cererea turistica din Romania a inregistrat o crestere de
3% in 2006, urcand rata medie de ocupare la 48% la nivel
national.