Incalzirea globala a dat nastere la o noua nisa pe piata eco-turismului, a asa-numitilor „turisti climatici”. Acesti vizitatori cauta locuri care datorita incalzirii globale vor fi foarte afectate si vor suferi schimbari substantiale de imagine.
Verile mai lungi si mai calde feresc apele arcticului de inghet, facand astfel posibil accesul navelor de croaziera in zone in care altadata nu se putea ajunge.
Turistii care vin in Svalbard, una din zonele intens vizitate din preajma zonei arctice, pot vedea noi insule care apar odata cu retragerea ghetarilor.
Numarul de vizitatori in Svalbard a crescut cu 33% in ultimii 5 ani, pana la aproape 80.000 de turisti anual.
Incalzirea globala este acum folosita ca o metoda de atragere foarte persuasiva a unor noi categorii de turisti.
Luna aceasta, Betchard Expeditions din Cupertino, agentie de turism americana, promoveaza o oferta de vacanta de 12 zile langa Groenlanda, unde gheata topita incepe sa dezvaluie terenuri altadata imposibil de observat.
Costurile acestui sejur se situeaza intre 5.000 si 7.000 de dolari, si nu includ transportul, dar deja 38 de persoane s-au inscris.
Cei mai multi vizitatori se orienteaza spre orasul Ilulissat, o asezare cu case vopsite in culori deschise, unde peisajul este constituit din ghetari uriasi. Unii oameni de stiinta spun ca iceberg-ul care a scufundat Titanicul isi avea originea aici.
Temperaturile din aceasta zona atingeau in mod obisnuit -40 de grade celsius, dar acum rareori ajung pana la -25 de grade.
Orasul are 5.000 de locuitori, iar daca acum 5 ani in zona veneau anual 10.000 de turisti, acum numarul acestora va creste pana la 35.000 de vizitatori anual, supozitia ca peisajele glaciale ar putea fi doar o amintire in cativa ani fiind principalul motiv al acestei cresteri.
In mod paradoxal, desi majoritatea sunt dintre cei ce militeaza pentru protectia mediului, mijloacele de transport cu care acestia ajung aici produc emisii de dioxid de carbon, care duc la incalzirea planetei, scrie The Wall Street Journal.
De curand a fost introdusa o noua lege care cere navelor care ajung in partea de est a insulelor din arctic sa foloseasca motor diesel in loc de ulei.
O alta problema care apare este contactul uman cu fauna locala, topirea ghetarilor permitand acum accesul navelor chiar si in zonele populate de ursi polari.