O nouă stațiune turistică din România prezintă o adevărată minune a naturii. Este vorba despre trovanți, sau cum sunt numiți în popor, „pietrele care cresc”, relatează valceaturistica.ro.
Cu 6 milioane de ani înainte de nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, natura își desfășura propriul act de creație în comuna Costești din județul Vâlcea, aproape de locul său de naștere. Aici, se găsesc formațiuni de piatră unicat, cunoscute sub denumirea de „trovanți”, sau, după cum sunt numiți în popor, „pietre care cresc” sau „pietre vii”.
Aceste sculpturi de piatră inedite pot fi admirate în apropierea drumului care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna Costești, care a fost declarată de curând stațiune de interes local. Formele bizare, ce variază între dimensiunile milimetrice și cele ale unui om, continuă să iasă la iveală pe măsură ce nisipul din carieră este exploatat.
Localnicii numesc aceste pietre „balatruce” sau „dorobanți” și le atribuie diverse legende, unii susținând că au origini supranaturale, în timp ce alții le consideră mărturii ale existenței unor civilizații extraterestre superioare.
Te-ar putea interesa și: O lămâie veche de 285 de ani s-a vândut pe o sumă imensă de bani! Motivul pentru care oamenii se luptă la licitație pentru ea
Specialiștii geologi au încercat să dezlege misterul formării trovanților, însă până în acest moment, niciun răspuns definitiv nu a fost găsit. Se estimează că aceste formațiuni, cunoscute și sub denumirea de „concrețiuni grezoase”, au peste 6 milioane de ani și s-au format datorită cimentării locale a nisipului, posibil ca urmare a activității seismice.
Trovanții sunt formațiuni de piatră unice, sunt compuși în principal din carbonat de calciu și se formează în zone cu soluri bogate în calcar. Au o formă și o consistență neobișnuită, de multe ori având aspectul unor sfere sau alte forme sferice.
Apa care conține calciu dizolvat se infiltrează în straturile de sediment și, în timp, începe să depună straturi subțiri de calcar în jurul unor nuclee de sediment sau alte obiecte mici. Acest proces continuă pe parcursul a sute sau chiar mii de ani, rezultând în formarea de pietre rotunde sau ovale, numite trovanți, care se dezvoltă lent și își schimbă forma în timp.
Muzeul Trovanților, creat în 1996 de către un colectiv al Facultății de Geologie și Geofizică București, a devenit ulterior Rezervația Naturală Muzeul Trovanților și este acum sub îngrijirea Asociației Kogayon. Acest muzeu unic atrage atenția vizitatorilor din toată țara și din lume, oferindu-le o privire fascinantă în lumea plină de mister a trovanților. Intrarea este gratuită.
Vezi și: Mai multe stațiuni turistice în România! Guvernul aprobă atestarea lor în ședința din 16 februarie