Insula exotică care îi atrage ca un magnet pe turiștii europeni ce fug de caniculă și război. Mauritius, o țară din Oceanul Indian, se numără printre destinațiile de vacanță favorite ale turiștilor europeni.
În ultimul an, veniturile din turism ale acestei țări au înregistrat o creștere cu aproape 70%, față de anul precedent.
Deși se află la o distanță de 9.600 de kilometri de Europa Occidentală, plajele cu nisip alb din Mauritius sunt un magnet pentru turiștii străini, mai ales pentru cei europeni.
Industria turistică din Mauritius a devenit şi mai competitivă odată cu deprecierea monedei locale în raport cu moneda euro. Chiar dacă numărul de vizitatori este în continuare sub nivelul de dinaintea pandemiei, turiştii au tendinţa de a petrece sejururi mai lungi şi a cheltui sume mai mari.
Sosirile de turiști au crescut cu 58% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând, astfel, la aproape 600.000, conform Agenției Naționale de Statistică.
Astfel, numărul turiștilor francezi a crescut cu 60%, iar numărul germanilor cu 36%. De asemenea, numărul turiștilor ruși aproape s-a dublat, cel mai probabil ca urmare a destinațiilor turistice mai limitate pe care aceștia din urmă le au la dispoziție, ca urmare a sancțiunilor impuse de statele occidentale după invadarea Ucrainei.
Pentru New Mauritius Hotels Ltd., unul dintre cei mai mari operatori hotelieri, 2023 se anunţă a fi unul excepţional și asta pentru că rezervările în avans sunt numeroase, a declarat directorul general Stephane Poupinel de Valence. Totodată, o serie de mari companii aeriene au introdus zboruri suplimentare spre Mauritius, ceea ce a ajutat industria locală a ospitalităţii.
Temperaturile extreme din ultimele zile au determinat o creștere substanțială a consumului de energie electrică în București și zonele din jurul Capitalei. Operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel spun că alocuri au fost înregistrat un consum cu 59% mai mare decât într-o zi obișnuită.
Astfel, pe fondul caniculei, compania a mobilizat pe teren efective mărite de echipe, pentru a monitoriza și interveni în cazul unor eventuale avarii în rețeaua de distribuție a energiei electrice.
Datele furnizate de E-Distribuție Muntenia arată că pe data de 25 iulie 2023, la ora 17:00, a fost atins un vârf de consum la nivelul Capitalei și al județelor Ilfov și Giurgiu, când acesta s-a ridicat la 1.502 de MW. Nivelul este cu 59% mai mare față de cifrele înregistrate într-o zi din luna mai a acestui an, cu temperaturi specifice acelei perioade.
Tot pe data de 25 iulie, în București, zona cu cel mai crescut consum de energie electrică din țară, mai mare cu 54% față de o zi cu valori termice obișnuite, a fost în nordul Capitalei. Zone precum Filaret, Berceni-Progresul, Drumul Taberei, Pantelimon, respectiv localitatea Chitila din județul Ilfov au înregistrat un consum casnic ridicat, generat de folosirea intensivă a aparatelor de aer condiționat, potrivit wall-street.ro.
Un consum mai mare cu până la 39%, a înregistrat E-Distribuție Dobrogea în data de 25 iulie, față de cifrele înregistrate în a doua jumătate a lunii mai 2023, iar E-Distribuție Banat cu până la 21% în data de 25 iulie, raportat la luna mai a acestui an.
Mai mult, în această perioadă, a fost atins și cel mai mare număr de apeluri în call center-ul tehnic care deservește regiunile Muntenia, Banat și Dobrogea. Pe data de 21 iulie, numărul apelurilor a ajuns la un total de peste 28.500, de aproape treisprezece ori mai multe față de o medie de 2.200 de apeluri zilnice în luna mai a aceluiași an. Cele mai multe apeluri din această perioadă au fost cele în zilele în care s-au înregistrat temperaturi ridicate, ceea ce a dus la creșterea consumului de energie electrică, și în cele cu fenomene meteo extreme, precum vijelii și furtuni.