Domnule Garcia del Valle, in conditiile de criza financiara de pe piata, se poate spune ca Happy Tour este principalul beneficiar al acestei situatii dat fiind sprijinul Fondului de Investitii GED, garantul stabiltatii financiare in raport cu concurenta?
Suntem norocosi sa avem un actionar puternic, dar GED va sustine compania doar daca este profitabila, iar aceasta depinde de felul in care noi – managementul si intreaga echipa – performam.
In luna decembrie a anului trecut Happy Tour a trecut printr-un proces de rebranding. Cum au perceput clientii dumneavoastra aceasta schimbare?
Foarte bine, suntem foarte multumiti de rezultate, nu numai cele legate de rebranding, ci si de faptul ca ne-am mutat intr-un nou sediu, in cladirea de birouri Metropolis Center, din Bulevardul Iancu de Hunedoara. Clientii si partenerii nostri au descoperit nu doar o noua imagine, ci si o noua filosofie si un nou stil de business intr-o firma de turism.
Vezi aici interviul in format VIDEO
[dbvideo=447]
Din punct de vedere al organizarii interne, Happy Tour a incheiat acest proces de reorganizare ce a inceput odata cu preluarea de catre Fondul de Investii GED?
Organizarea interna e un proces continuu. Daca vrei ca afacerea ta sa fie conectata la realitate si actualitate, trebuie sa fii intr-un permanent proces de reorganizare si imbunatatire a felului in care faci lucrurile sa mearga pentru ca intotdeauna exista loc de mai bine. De exemplu, pentru a veni in intampinarea clientilor, pe data de 1 mai am deschis noua sucursala pe Calea Mosilor si in curand e posibil sa deschidem o alta sucursala, dar aceasta va depinde de cateva detalii care trebuie rezolvate. Dupa cum puteti vedea, suntem intr-un continuu proces de dezvoltare.
Happy Tour este de mai bine de 10 ani lider de piata in industria turismului din Romania. Se stie faptul ca este foarte greu sa ajungi numarul 1 insa si mai greu este sa te mentii acolo. Ne puteti dezvalui din secretele acestui succes?
Nu exista niciun secret. Avem cea mai buna echipa pe care o poate avea o agentie de turism. Avem o echipa dedicata de aproximativ 100 de persoane care tine cont de nevoile clientilor. In situatia recent creata de cenusa vulcanului oamenii din echipa noastra au ramas la birou dupa orele de lucru pentru ca si-au dat seama ca era nevoie de ei. Acest tip de atitudine este ceea ce diferentiaza o companie de celelalte.
A schimbat in vreun fel criza financiara planurile de dezvoltare ale Happy Tour?
Nu chiar. Intr-un plan de dezvoltare exista mai mult elemente. In privinta unora dintre ele e posibil sa se fi inregistrat mici intarzieri cauzate de situatia economica, in timp ce in cazul altora criza a creat oportunitati, astfel incat per ansamblu nu a schimbat nimic, planurile Happy Tour sunt inca in vigoare si in curs de implementare.
Se stie foarte bine faptul ca experienta dvs manageriala este foarte bogata ati activat atat pe piata din Spania cat si pe cea din SUA. Ce v-a convins sa va indreptati catre o piata tanara asa cum este cea din Romania?
Au fost mai multe motive care m-au facut sa iau decizia de a veni aici. In primul rand faptul ca veneam alaturi de o companie foarte solida, serioasa si de incredere precum GED care avea un proiect foarte clar stabilit, iar in al doilea rand faptul ca veneam la Happy Tour, liderul agentiilor de turism din Romania, dar si faptul ca, asa cum ati spus, fiind vorba de o piata tanara, am vazut in asta o provocare dupa ce am lucrat in trei dintre cele mai complicate si dezvoltate piete: Marea Britanie, USA si Spania.
Care este strategia de business a Happy Tour pe urmatorii 3 ani sub conducerea dumneavoastra?
Asta-i clar: nu numai sa ne mentinem si sa ne dezvoltam ca lider de piata in tara, dar si sa ne diferentiem de competitie oferind clientilor nostri o paleta completa de servicii de foarte buna calitate, orientate catre consumatori, facandu-i pe acestia sa inteleaga ca avand pe Happy Tour drept partenerul lor de calatorie este un mare avantaj pentru ei din punct de vedere al economiilor, profesionalismului si eficientei.
Care credeti ca este principalul pericol pentru obiectivele dvs: concurentii sau situatia precara a pietei?
As spune ca ambele si as vrea sa explic: nu mi-e deloc teama de competitie, adica de competitia fair-play, caci aceasta ma va forta sa ma dezvolt, sa fac lucrurile mai bine; pe de alta parte mi-e teama de competitia lipsita de fair-play, de anumite practici care se folosesc in aceasta piata si care afecteaza credibilitatea si stabilitatea domeniului nostru de activitate intrucat aceste practici nu pot fi sustinute pe termen lung, insa, atata timp cat se intampla, firmele de turism care le folosesc trimit un mesaj gresit clientilor nostri si va fi foarte greu sa-i facem pe clienti sa inteleaga ca ceea ce faceau respectivele firme nu era corect si nu era deloc profesionist si nu se pot astepta ca o companie precum Happy Tour sa procedeze la fel, intrucat nu o vom face.
Iar in ceea ce priveste piata, desigur ca suntem foarte atenti la evolutia economiei, intrucat ne aflam intr-un domeniu de activitate care este puternic influentat de caderile si revenirile economiei.
Din punctul dvs de vedere in ce directie credeti ca se indreapta piata in acest moment? Este pregatita pentru deblocare?
Piata isi revine incetul cu incetul. Inca nu este nici pe departe comparabila cu 2008, dar incepem sa vedem cateva semne pozitive. Unele companii au fost puternic afectate de criza si nu este sigur ca vor putea supravietui, dar cele care vor trece de anul 2010 vor avea un viitor frumos.
Mai are Happy Tour surprize pentru consumatorii de travel din Romania?
Cum spuneam, este intotdeauna loc de mai bine, iar planurile noastre de dezvoltare inca exista, deci Happy Tour va face tot posibilul pentru a-si surprinde zilnic prietenii si clientii cu servicii din ce in ce mai bune.