Aproape jumatate din numarul de investitorii care au achitionat hoteluri in Europa au provenit din afara continentului, adica din Orientul Mijlociu, din SUA, din Asia si din alte parti ale lumii, conform studiului.
Tara care a atras cele mai multe investitii hoteliere a fost Marea Britanie, cu 56% din valoarea totala a contractelor de cumparare. Alte tari cu rezultate bune au fost Spania si Germania, dar si Polonia, Bulgaria, Slovacia si Serbia.
Piata e pe cale de stabilizare astfel ca anul acesta centrul de interes al investitorilor se va muta dinspre Occident spre Europa Centrala si de Est, spune Mark Wynne-Smith, director executiv al Jones LaSalle Hotels.
Pietele de credite au ramas competitive anul trecut, permitand astfel investitorilor sa negocieze imprumuturi avantajoase ceea ce a condus la o crestere de preturi a suprafetelor hoteliere.
Cererea mare si numarul mic de locatii a determinat scaderea venturilor si a fortat investitorii sa caute locatii „secundare”, putin exploatate si cautate, dar cu potential mare de crestere, mai explica analistul.
Fondurile de capital au fost cele mai interesate de investitiile in hoteluri, reprezentand 43% din numarul total de investitori, fiind urmate de persoane fizice cu o pondere de 13%, de companii private 11% si de investitori institutionali de 5%.
Mark Wynne-Smith considera ca anul acesta multe fonduri de capital isi vor vinde actiunile cumparate la hoteluri pentru a patrunde in industriile pietelor emergente, iar numarul investitorilor institutionali va creste.