Situatia unor statiuni precum Neptun s-a degradat considerabil din cauza lipsei apetitului investitional si a administrarii defectuoase a capacitatilor de cazare, a spus Paul Marasoiu, directorul general al Directiei Generale Turistice din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Potrivit acestuia, „notiunea de gospodar are multe de-a face cu ceea ce se intampla in turism”, iar Ministerul Turismului incearca in acest an sa promoveze un „management profesional”.
„Exista proprietati care zac lamentabil la un nivel de doua stele si care fac parte din acel protofoliu de care vrem sa scapam”, a mai precizat Marasoiu.
Ministerul a anuntat ca va actiona mult mai drastic in cazul unitatilor turistice de cazare si de alimentatie din toata tara care nu respecta standardele si criteriile de clasificare ale categoriei din care fac parte, asumate pe proprie raspundere.
In primul trimestru din 2011, cei 32 de inspectori ai Ministerului Turismului au sanctionat 597 de unitati turistice, dintr-un total de 1967 de unitati controlate.147 de unitati au primit amenzi, care au atins o suma totala de 1,4 milioane lei. Cea mai mare amenda a atins maximul posibil, de 50.000 lei, pentru nerespectarea criteriilor de clasificare ale unitatii turistice.
Cuantumul amenzilor aplicate in cazul constructiilor ridicate ilegal a crescut de 10 ori anul acesta, de la 1.000-5.000 lei la o valoare 10.000-50.000 lei , potrivit unei ordonante de urgenta, adoptate la sedinta de Guvern din 13 aprilie.
[quote=Paul Marasoiu, director general in Ministerul Turismului]Exista proprietati care zac lamentabil la un nivel de doua stele[/quote]
8 afaceri au fost inchise pentru ca li s-a suspendat licenta de functionare, in timp ce 124 de obiective, printre care faimoasele cluburi Bamboo si Office Club din Mamaia, au fost demolate pentru ca functionau „fara nicio logica”, a mai spus Marasoiu..
De asemenea, decizia de demolare a constructiilor care nu respecta distanta de 300 de metri fata de linia malului a fost consemnata in ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 597/2001 privind autorizarea constructiilor in zona de coasta a Marii Negre.
In ceea ce priveste situatia viitoare a litoralul romanesc, reprezentantul ministerului a declarat ca este imposibil sa se finalizeze modernizarea unitatilor care nu indeplinesc standardele de calitate pana la inceperea sezonului estival, la 1 mai.
Cele care nu se vor conforma cerintelor vor fi sanctionate sau inchise.
De asemenea, Ministerul Turismului doreste sa acorde anumite facilitati fiscale si logistice pentru incurajarea investitiilor in turismul romanesc, in zonele importante pentru brandul de tara al Romaniei sau acolo unde s-au facut deja investitii in infrastructura.
Printre planurile Ministerului Turismului se numara si cel de realizare a unei tipologii a statiunilor de pe litoral. Astfel, acestea ar urma sa aiba un profil clar definit: Mamaia s-ar adresa turistilor care vor sa se distreze, Eforie si Techirghiol, celor care vor sa urmeze diferite tratamente, iar sudul litoralului, familiilor cu copii.
Paul Marasoiu a vorbit despre un parteneriat public-public, intre mai multe institutii ale statului de la nivel central si local, prin care autoritatile se vor asigura ca litoralul romanesc ramane curat si atragator pentru turisti.
Potrivit lui Marasoiu, preturile de pe litoral din acest sezon estival nu vor creste ci, din contra,”vor exista niste oferte, care vor scadea preturile cu 3-5 procente la nivel global, fata de anul trecut”.
El a mai precizat ca exista in prezent dorinte ale unor operatori straini de a intra progresiv pe litoralul romanesc.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care cere suplimentarea bugetului ministerului cu 30 mil. lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2011.
Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) pentru anul 2011 se cifreaza la circa 2,79 miliarde lei, in crestere cu 0,63% fata de bugetul aprobat pe 2010.