„Ministerul va promova toate cele 15 destinatii care au obtinut un punctaj de peste 70 de puncte in cadrul procesului de selectie”, a declarat Lucia Morariu, citata de NewsIn.
„Vom face un catalog, vom introduce informatii despre aceste destinatii pe site-ul ministerului si toate vor putea participa gratuit la targurile la care ia parte ministerul”, a adaugat secretarul de stat.
Printre criteriile de selectie a destinatiilor s-au numarat bogatia resurselor culturale, infrastructura turistica si existenta initiativelor in domeniul turismului durabil.
Pentru a fi eligibile, destinatiile a trebuit sa adune minim 70 de puncte din totalul de 100, cateva criterii de departajare fiind organizarea regulata de targuri si expozitii, existenta de resurse culturale importante. Potrivit ministerului, era obligatoriu ca destinatiile sa fie unele netraditionale.
Cel mai mare punctaj, de 100 de puncte, a fost obtinut de proiectul „Depresiunea Horezu”, aplicantul fiind Asociatia Depresiunea Horezu din judetul Valcea.
Al doilea proiect, in functie de punctajul obtinut, este „Tara Fagarasului”, cu 95 de puncte, aplicantul fiind Asociatia pentru promovarea si dezvoltarea turismului din judetul Brasov, iar al treilea proiect castigator, cu 94 puncte, este „Tara Vrancei”, aplicantul fiind Consiliul Judetean Vrancea.
„Ocupantul locului 1, pe langa premiile oferite de minister, va participa la trei targuri internationale. Cel de al doilea castigator va participa la doua targuri internationale, iar ocupantul locului 3 – la un targ international, in semestrul 2 al anului „, a declarat miercuri Mihaela Dumitru, consilier in cadrul MIMMCTPL.
Costul total al proiectului depaseste 62.000 euro. Cheltuielile eligibile reprezinta aproximativ 43.000 euro si sunt suportate in proportie de cate 50% de catre Comisia Europeana si ministerul roman de resort. Restul de 19.000 euro reprezinta bani pentru premiile acordate de minister.
MIMMCTPL a anuntat la 4 martie 2008 ca a primit 36 de proiecte, din 14 judete, pentru proiectul-pilot intitulat „Destinatii Europene de Excelenta”.
Apoi, in lunile martie si aprilie a avut loc analiza proiectelor primite, preselectia celor cu un punctaj de peste 70 si vizite in tara, pentru verificarea conformitatii descrierilor din proiectele preselectate. Cele 14 judete care si-au depus candidatura pentru obtinerea titlului sunt Mehedinti, Brasov, Sibiu, Suceava, Neamt, Timis, Constanta, Vrancea, Bacau, Covasna, Arges, Harghita, Bistrita si Maramures.
MIMMCTPL a lansat in luna decembrie 2007 proiectul-pilot, co-finantat de catre Directoratul General pentru Antreprenoriat si Industrie din cadrul Comisiei Europene.
Termenul limita de inscriere a proiectelor a fost 28 februarie. Proiectul „Destinatii Europene de Excelenta” are ca tema „turismul si mostenirea intangibila” , iar participantii sunt Consiliile Judetene, Centrele de Informare si Promovare Turistica si Asociatiile pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului, si are ca scop descoperirea acelor comori ascunse ale Romaniei care merita sa fie cunoscute de catre publicul larg, au precizat, la momentul lansarii, reprezentanti ai ministerului.
Acesta este cel de-al doilea proiect pilot organizat de catre CE si MIMMCTPL, primul avand loc in perioada 2006-2007, cu tema promovarea turismului rural.