„Taxa hoteliera este stabilita la un nivel unic national de 2% din valoarea neta a unei nopti de cazare sau a primei nopti din sejur in cazul pachetelor turistice”, se arata in proiectul de lege pe care Ministerul Turismului l-a inaintat patronatelor din domeniu, relateaza Mediafax.
Organizatiile patronale au fost invitate sa vina cu completari la acest proiect.
„Consiliile locale pot evalua si aproba reducerea taxei hoteliere de la nivelul unic national de 2% pana la minim 1%, in functie de interesul sustinerii si promovarii ofertei locale”.
In prezent, in conformitate cu art. 279 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare.
Cota taxei se stabileste in prezent de consiliul local si este cuprinsa intre 0,5% si 5%. In cazul unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, cota taxei poate varia in functie de clasa cazarii in hotel.
Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de sedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, atunci cand se aplica numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de sedere.
Potrivit proiectului de lege, veniturile obtinute de consiliile locale din taxa hoteliera sunt destinate exclusiv dezvoltarii si promovarii turismului pe plan local si pentru finantarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii turistice, mai putin pentru infrastructura de transport, a carei responsabilitate revine Ministerului Transporturilor.
In cazul municipiului Bucuresti, taxa hoteliera va fi colectata prin grija primariilor de sector, care isi vor retine doar 30% din cuantumul sumelor colectate, restul fiind varsate in contul special destinat al Primariei Generale a Capitalei.
Sumele colectate astfel vor fi orientate catre dezvoltarea ofertei turistice a Bucurestiului si promovarii ca destinatie turistica si locatie de evenimente.
Gestionarea acestor fonduri se va face de catre Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Bucuresti, al carui consiliu de administratie este format in mod paritar din reprezentanti ai Primariei Generale, ai Autoritatii Centrale pentru Turism si ai asociatiilor profesionale din domeniu, recunoscute de interes national.