Potrivit reprezentantilor ANAT, anul acesta turismul de incoming a crescut cu circa 10%, numarul turistilor straini ajungand la 2 milioane.
Anul 2007, fata de 2006, a fost marcat de imbunatatirea infrastructurii hoteliere si a drumurilor, a calitatii serviciilor si a varietatii restaurantelor. In plus, vremea a fost favorabila si nu au existat incidente de genul gripei aviare sau scandalul concesionarii plajelor.
„De obicei un scandal cum a fost cel al gripei aviare din 2006 marcheaza imaginea unei tari timp de 1-2 ani. Romania a fost marcata anul acesta, iar cresterea numarului de turisti straini s-a datorat in special turismului de afaceri, insa pentru anul viitor speram doar ca acest numar sa stagneze”, a declarat Dragos Anastasiu, presedintele ANAT si directorul agentiei Eurolines.
Romania a beneficiat de o imagine mai buna anul acesta in strainatate, in special datorita cresterii aportului segmentului de business, aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 si existentei evenimentelor legate de „Sibiu – Capitala Culturala a Europei” sau Festivalului International George Enescu.
Litoralul si statiunile balneo-climaterice au fost ultimele in preferintele turistilor straini, insa au castigat vizitatori circuitele turistice si vacantele in orase, in special in Bucuresti si Sibiu.
In ceea ce priveste turismul intern, acesta a crescut cu circa 10%, ajungand la 3-4 milioane turisti, dintre care 1,2 milioane pe litoral.
Numarul turistilor romani care au mers pe litoral anul acesta a crescut cu circa 25%.
De asemenea, romanii au plecat mai mult in strainatate in 2007, numarul acestora fiind in crestere cu 25%.
Pentru 2008, ANAT estimeaza ca trendul de crestere va continua, datorita deschiderii unor noi destinatii si a cresterii puterii de cumparare a romanilor.
Preferinta turistilor pentru zborurile charter are ca motivatie scaderea preturilor – din ce in ce mai accesibile. Insa, aceasta crestere va fi mai ponderata, deoarece piata se stabilizeaza si se maturizeaza.
Principalele destinatii solicitate de romani pe parcursul anului au fost Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Italia, Austria, Franta, Egipt, Tunisia.
Cele peste 30 de destinatii catre care touroperatorii membri ANAT au operat circa 80 de curse charter inregistrate in 2007 sunt: Grecia (Salonic, Creta, Rhodos, Corfu, Kos, Skiathos), Turcia (Antalya, Bodrum, Izmir), Spania (Mallorca, Barcelona, Malaga, Tenerife, Ibiza, Madrid, Costa Blanca, Allicante, Costa del Sol), Egipt (Hurghada, Sharm el Sheikh), Italia (Rimini, Sardinia, Lido di Jesolo), Tunisia (Monastir), Franta (Nisa), Cipru (Larnaca), Malta, Portugalia (Madeira). Ca destinatii de iarna operate cu zboruri charter avem Austria (Salzburg) si Rovaniemi (Laponia – Suedia).
Cresterea numarului de zboruri charter este semnificativa si denota faptul ca raportul bun calitate-pret a determinat un numar mare de romani sa opteze pentru petrecerea vacantelor in strainatate. In 2007, touroperatorii romani au organizat, in continuare, chartere si cu plecari din alte orase, respectiv Timisoara si Cluj-Napoca.
Peste 95.000 de pasageri au ales curse charter anul acesta.
Crozierele au fost unul din produsele preferate de romani in 2007. Numarul pachetelor de croaziera solicitate de romani a crescut cu peste 50% fata de 2006, ajungandu-se la circa 6.000 de pachete vandute in 2007.
In ceea ce priveste piata de ticketing, valoarea biletelor de avion IATA (linii aeriene care nu sunt low-cost) vandute de agentii a crescut pana in noiembrie a crescut cu 22,46%, pana la peste 347 mil. euro.
Numarul de companii aeriene participante in BSP Romania (bilete emise de companii aeriene IATA pentru a fi vandute prin agentii) in noiembrie 2007 se ridica la 47.