In 2006, circa 1,5 mil. de turisti straini au venit in Romania, iar oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza ca numarul acestora va creste cu 15-20% anul acesta, ajungand la circa 1,8 mil. turisti straini. Aceasta crestere va fi influentata, in opinia lui Badulescu, de titlul de capitala europeana al Sibiului si de intrarea Romaniei in UE.
„Aceste cifre reprezinta innoptarile in structuri de cazare, dar exista si vase de croaziera care opresc in porturile dunarene si maritime, care genereaza un aflux de turisti”, precizeaza Mircea Vladu, vicepresedintele ANAT.
Circa 15-20 de vase de croaziera opresc in porturile maritime din Romania anual, iar pe Dunare vasele de croaziera sunt de ordinul sutelor, numarul celor ce viziteaza Romania de pe vase de croaziera fiind de ordinul zecilor de mii, a adaugat Vladu.
Un procent din turistii straini care au venit in Romania anul trecut au optat pentru destinatii cu regim special, vizitand Delta Dunarii sau alegand drumetiile la munte.
„Genul acesta de turism are un potential foarte ridicat in Romania insa nu va creste in urmatorii ani pentru ca nu este promovat si nu exista o infrastructura corespunzatoare in acele zone”, a precizat Mircea Vladu.
„In principal turistii cu posibilitati materiale ridicate si cu un anumit grad de cultura aleg aceste destinatii cu regim special, care nu permit turismul de masa”, a explicat Vladu.