Anul acesta cresterea numarului de zboruri charter cu plecare din Romania va fi dinamizata si de operarea acestora din orase de provincie, cum ar fi Cluj, unde exista 12 curse de acest tip, sau Timisoara, unde sunt 8 curse.
Oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au precizat ca din 2008 este posibil sa apara curse charter si din Sibiu.
Cursele aeriene charter din Romania catre destinatiile externe se vor scumpi in aceasta vara cu peste 10%, crestere anuntata anterior de agentii de turism si explicata de acestia prin majorarea costurilor de inchiriere a avioanelor, ca urmare a pretului ridicat la carburanti.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), pentru primele 9 luni ale anului trecut, transportul aerian a inregistrat cresteri de circa 32% la sosiri si de 59% la plecari, fata de perioada similara din 2006.
Majoritatea companiilor low-cost prevad cresteri ale numarului de pasageri de 50-100% pana in anul 2009, iar cele de linie regulata – o crestere de minim 10%. In prezent, in Romania opereaza 9 companii aeriene low-cost si 47 linii aeriene regulate.
De asemenea, ANAT estimeaza o crestere de 15% a turistilor straini din Romania, in contextul in care anul precedent s-a inregistrat o crestere de 12,4%.
De asemenea reprezentantii ANAT au enumerat cele mai apreciate destinatii din strainatate iarna acesta, pe prima pozitie situandu-se Austria, unde numarul turistilor romani a crescut cu 20% in sezonul de iarna 2007-2008, la 120.000 de turisti, fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au inregistrat circa 95.000 de turisti.
Principalele motive ale acestei cresteri sunt raportul foarte bun pret-calitate, promovarea intensa, precum si vremea favorabila pentru practicarea sporturilor de iarna.
O parte din romani a preferat destinatii mediteraneene, cele mai solicitate destinatii fiind Egipt, Grecia si Turcia.
In privinta destinatiilor interne in perioada de iarna 2007-2008, topul destinatiilor interne sunt Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brasov, o crestere inregistrandu-se si in zona de turism rural din judetul Brasov – Bran, Moieciu, Rasnov, Cristian.
In turismul romanesc activeaza circa 575.000 de anagajati, ceea ce reprezinta 6% din totalul fortei de munca, in prezent turismul generand circa 2,1% din produsul intern brut (PIB).