Oraşul Sibiu este o aşezare a contrastelor în România, având îmbinate elemente de rural şi urban într-un mod plăcut şi totodată util pentru cei care aleg să trăiască în această urbe. Nu este o aglomerare urbană de tipul Bucureşti, care să te sufoc cu costurile ridicate la chirii, la alimente, trafic infernal și așa mai departe. În plus, Sibiu se află situat lângă Rășinari, satul premiat ca cea mai atractivă destinație rurală din lume.
Reședință de județ din România a devenit „cel mai ieftin oraș” din punctul de vedere al costului vieții. Cu un cost de viață estimat la 7.953 de lei pe lună, Sibiul bate toate recordurile. Și nu, nu vorbim despre o viață la limita subzistenței, ci despre un trai decent.
Potrivit statisticilor prezentate de Numbeo, platforma care analizează statistic nivelul de trai din marile orașe ale lumii, raportat la costul vieții din New York, pe parcursul anului 2023, Sibiul a devenit cel mai ieftin oraș din punctul de vedere al costului vieții, cu o estimare lunară de lei, fără chiria inclusă.
Sibiul nu este primitor doar cu românii, ci și cu miile de turiști care îl vizitează în fiecare an. În ultima perioadă, orașul s-a dezvoltat foarte mult, din toate punctele de vedere și nu este de mirare că din ce în ce mai multe persoane iau în considerare varianta de a se muta permanent în Sibiu.
Traiul în Sibiu este cel mai ieftin în comparație cu principalele reședințe de județ ale țării. Dacă în 2020 depășea costurile altor orașe precum Timișoara sau Craiova, raportat la traiul unei familii cu patru membri, în anul 2023, acesta a ajuns să fie cel mai ieftin. Astfel, o familie cu patru membri are nevoie de aproximativ de lei pe lună pentru a trăi decent în Sibiu, iar pentru un individ suma este de de lei pe lună.
Așadar, potrivit datelor publicate de cei de la Numbeo, Sibul a devenit, în 2023, cea mai „ieftină” reședință de județ din România, în ciuda faptului că prețurile fluctuează, iar unele sunt mai ridicate decât cele din alte orașe importante din țară. Per total, Sibiul ajunge să se claseze pe ultimul loc în topul costurilor.
Câteva dintre orașele din țara noastră sunt la mare căutare printre străinii care ajung la noi. Vizitatorii vor să înțeleagă și urbanitatea românească, nu caută doar frumusețile naturale, așa cum se crede frecvent.
Chiar dacă foarte mulți români trăiesc cu impresia că țara noastră nu reprezintă o atracţie pentru turiştii străini, cifrele oficiale dovedesc contrariul. Astfel, în România ajung, anual, sute de mii de persoane din afara graniţelor, pentru vacanţe mai lungi sau pentru mici concedii de tip city break.
Foarte mulţi străini aleg să viziteze cele mai celebre zone din România, precum Delta Dunării sau frumoasele arii montane. Cu toate aceastea, există şi mulţi turişti care aleg să vadă marile oraşe ale ţării, unde pot fi găsite obiectice turistice foarte apreciate de străini.
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, numărul turiştilor străini care au venit în România în 2022 aproape că s-a dublat faţă de anul 2021. Mai exact, este vorba despre 1,57 de milioane de persoane din alte ţări. Ce-i drept, sunt incluși aici și cei care au venit în vacanţe , dar și pentru afaceri în ţara noastră. În anul 2021 a fost înregistrat un număr de 837.000 de turişti străini în România.
Chiar dacă cifrele par impresionante, este de notat faptul că, înainte de pandemie, numărul străinilor care intrau în ţara noastră era mult mai mare, depășind frecvent 1,5 milioane. Totodată, se estimează că, în anul 2023, România va fi vizitată de 2.6 milioane de turişti străini. Trebuie spus și că străinii care trec graniţele ţării cheltuiesc sume importante de bani la noi.
Astfel, în 2019, nu mai puţin de 1,4 miliarde de euro au fost plătite pentru bunuri și servicii de către persoanele din alte ţări în sejururile din România. În 2022 sumele au fost ceva mai mici, străinii cheltuind în România doar 855,6 milioane de euro, deci cu 40% mai puţin faţă de 2019, arată Institutul Naţional de Statistică.
Agenţii de turism susţin că, pe lângă obiectivele turistice extreme de atractive ale României, turiştii din străinătate sunt atraşi şi de oraşele importante ale ţării.
,,România are multe obiective turistice care sunt foarte cunoscute la nivel internaţional. Foarte mulţi străini ajung în ţară pentru a trăi experienţa Delta Dunării sau pentru a străbate munţii din ţara noastră. Totodată, mulţi ajung aici datorită legendelor cu Dracula, sperând să îl găsească pe acesta la Bran. Cu toate acestea, observăm că, în ultimii ani, foarte mulţi străini au început să viziteze şi alte lucruri în România. Vorbim mai ales despre oraşe, despre localităţi importante şi superbe din România. Astfel, aceste oraşe ale ţării au început să câştige foarte mult la capitolul imagine, mai ales prin prisma vacanţelor mici, de tip city break”, a precizat, pentru „Adevărul”, Bogdan Diaconu, agent de turism.
Când vorbim despre marile oraşe ale ţării, care sunt des vizitate de către străini, există unele care se află în top şi sunt printre cele mai căutate. Astfel, conform oamenilor din industria turismului, capitala României va rămâne, mereu, în topul căutărilor. Bucureştiul, un oraş cu multiple posibilităţi, ce oferă atât atracţii culturale cât şi istorice, este vestit printre străini şi pentru viaţa de noapte.
,,Marile oraşe din România sunt foarte căutate de către turiştiistrăini. În topul căutărilor se află, în continuare, Bucureştiul şi acest lucru este de înţeles, deoarece vorbim despre capitala ţării. Este normal ca turiştii să îşi dorească să vadă acest oraş. Totodată, Bucureştiul îmbină foarte multe elemente care constituie o atracţie pentru turişti. Găsim clădiri istorice, culturale, dar putem să experimentăm şi viaţa de noapte în capitala României, mai ales în Centrul Vechi, care este vestit pentru petreceri.
În topul căutărilor se află şi Iaşiul, care a cunoscut o creştere importantă în ultimii ani. Acest oraş atrage foarte mult prin clădirile istorice, prin faptul că este un oraş cultural, dar şi prin minunatele grădini publice pe care le are. În top se mai află şi oraşe precum Braşovul sau Sibiul, care sunt foarte apreciate de turişti. Braşovul este apreciat mai ales pe timp de iarnă dar este vizitat de multe persoane şi în sezonul cald”, adaugă Bogdan Diaconu.
Conform Institutului Naţional de Statistică, cei mai mulţi turişti străini care ajung în România sunt din Germania. În 2022, peste 177.000 de nemţi au ales să viziteze ţara noastră.
Pe poziţia a doua se află persoanele din Israel, în 2022 fiind înregistrat un număr de peste 153.000 de turişti din această ţară. Topul este completat de turiştii din Italia, în cursul anului trecut fiind înregistrat un număr de peste 125.000 de turişti.