„Prima activitate pentru care turistii romani isi aloca „banii de buzunar” in vacantele din strainatate este shopping-ul, ca urmare a varietatii mari de produse si a preturilor mai mici decat in Romania”, a declarat Nicolae Demetriade, directorul general al celei mai mari agentii de turism din Romania, Happy Tour.
Dupa sesiunile de shopping, in preferintele turistilor romani se pozitioneaza spectacolele, excursiile la obiective culturale, dar si cluburile.
„De obicei acesti bani se duc, pe langa shopping, pe sporturi maritime, daca destinatia permite acest lucru, excursii optionale si vizite la obiective culturale, dar sunt si clienti care doresc sa aiba mobilitate in vacanta si aloca o parte din buget inchirierii unei masini„, a precizat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism).
Bugetul „extra” creste direct proportional cu valoarea pachetului, dar si in functie de destinatie.
Nicolae Demetriade, directorul agentiei de turism Happy Tour, a explicat ca pentru o vacanta de 5-6 zile turistii romani au circa 200 de euro, ca buget pentru cheltuieli, iar cu cat orasul vizitat este mai renumit pentru preturile mari, cu atat turistul isi pregateste mai multi „bani de buzunar”.
„Un exemplu ar fi SUA, unde numai intrarea la un circ este in jur de 200 de dolari de persoana”, a spus Demetriade.
„In cursul lunii noiembrie 2007, grecii au realizat un studiu din care reiesea ca romanii cheltuiesc in Grecia circa 180 euro pe saptamana de persoana”, a precizat Traian Badulescu, adaugand ca nivelul de trai este in continua crestere si odata cu el si bugetul romanilor pentru calatorii va creste.
Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, ponderea bugetului pentru activitati de divertisment din valoarea pachetului de vacanta scade in momentul in care excursia este mai scumpa.
„De regula, romanii care pleaca in vacante in strainatate cheltuiesc pe mijloacele de divertisment de circa 2-3 ori mai mult decat valoarea excursiei, insa in cazul unui pachet turistic de 2.000 de euro, bugetul „extra” este de obicei acelasi sau in unele cazuri mai mic. Depinde foarte mult ce destinatia a ales respectivul turist”, a explicat Mircea Vladu, directorul agentiei de turism Prestige Tours.
Pentru vacantele unde se aleg hoteluri all-inclusive, bugetul pentru alte cheltuieli se reduce
De regula in destinatiile de lux, cu cazare la hotelurile all-inclusive turistii romani cheltuiesc mai putin, deoarece acestea au in incinta complexului „locuri de petrecere a timpului liber”: piscine, cluburi, sali de sport.
Potrivit agentiilor de turism, un pachet intr-o insula exotica are un pret de pornire de 2.000-2.500 euro pentru hoteluri de 3 stele si ajung pentru oferte de cazare exclusiviste si la 10.000 euro. Pachetele cu aceste preturi presupun spre exemplu cazarea in vile individuale si servire personalizata.
Turistii romani care merg in vacanta in insule exotice au varste cuprinse intre 35 si 60 de ani, de obicei aleg sa-si petreaca vacantele in familie si au venituri mari.