Pana in prezent, toate pensiunile agroturistice, indiferent de numarul camerelor, erau clasificate pe margarete.
Pe langa modificarea incadrarii pensiunilor turistice, actul normativ mai prevede obligativitatea pensiunilor agroturistice de a oferi masa din produse naturale, preparate in gospodaria proprie, iar gazdele trebuie sa se ocupe direct de programul turistilor pe tot parcursul sejurului.
In plus, pensiunile agroturistice vor desfasura in mod continuu, in cadrul gospodariei, cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor sau cultivarea plantelor.
Alte modificari privind clasificarea structurilor de primire turistice au fost efectuate prin eliminarea categoriei de „hotel pentru tineret”, care se suprapunea cu cea de „hostel”, precum si eliminarea categoriilor diverse de cabane si introducerea unei singure categorii „cabane turistice”, cu conditii specifice pentru acele cabane care ofera servicii in cadrul turismului de vanatoare si pescuit.
Totodata, conducatorii de pensiuni turistice sunt obligati sa urmeze un curs de pregatire profesionala si sa asigure personal calificat.
Actul normativ a fost elaborat in conformitate cu recomandarile Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului National cu privire la simplificarea sistemului de clasificare hoteliera.
Reprezentantii ministerului au declarat ca la redactarea acestui act normativ, au tinut cont de propunerile venite de la asociatiile profesionale si patronale din turism interesate si de la autoritatile de stat cu activitate legata de acest domeniu.
„Proiectul a fost avizat si de catre Consiliul Consultativ al Turismului”, a afirmat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism.
„Totodata, au fost consultate si modele de clasificare din alte tari membre ale Uniunii Europene, dar am pastrat esenta data de specificul national, mai ales in conditiile in care nu exista in prezent un sistem unic de clasificare al unitatilor hoteliere la nivel european”, a mai spus Morariu.