Taxa perceputa de primarie era de 3% din tariful de cazare.
„Taxa se aplica doar la incasarile din cazare, nu si la cele din restaurante si din inchirierea de sali pentru evenimente”, a aratat Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.
Conform unor estimari ale companiei de consultanta Fivestar Hospitality, industria hoteliera din Bucuresti a avut anul trecut afaceri de 90-100 milioane de euro.
Incasarile din servicii de cazare s-au situat in intervalul 70 – 80 de milioane de euro.
Prin urmare, municipalitatea a incasat peste 2 milioane de euro anul trecut din taxa de cazare de la hoteluri.
„Nu stiu cum cheltuia primaria banii incasati din aceasta taxa dar, in mod normal, acestia ar fi trebuit investiti in promovarea turistica”, a spus Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada-Majestic din Bucuresti.
El a adaugat ca hotelul pe care il conduce va reduce tarifele cu 3%, odata cu eliminarea taxei de cazare.
„Eliminarea taxei va ajuta la rentanbilizarea tarifelor de cazare si la scaderea acestora cu 3%”, a afirmat Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental.
Taxa hoteliera este stabilita de consiliile locale si este cuprinsa intre 0,5% si 5% din incasarile provenite din cazare.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza sa stabileasca o taxa hoteliera unica la nivel national, care sa reprezinte 2% din valoarea neta a unei nopti de cazare.