„Am exprimat intentia municipalitatii de a dezvolta zona si am primit acum o oferta privind vanzarea acestor obiective turistice, dar Consiliul Local va decide, vom discuta in Comisia Economica”, a declarat, joi, primarul Antal Arpad.
Oferta vine din partea proprietarului acestor obiective, si anume omul de afaceri brasovean Ioan Neculae, administratorul SC Turism Oltul Covasna.
In statiunea Sugas-Bai, aflata la opt kilometri de municipiul Sf. Gheorghe, se regasesc un complex hotel – restaurant, o mofeta si o baza de tratament, privatizate acum cinci ani catre omul de afaceri brasovean, plus cateva pensiuni si o partie de schi.
Autoritatile locale din Sf.Gheorghe au planuri mari in ceea ce priveste reabilitarea acestei statiuni, iar in acest sens au si conceput un proiect care sa fie finantat prin Programul Operational Regional (POR).
Proiectul „Reabilitarea infrastructurii in zona turistica Sugas-Bai din Sfantu-Gheorghe” presupune, pe langa reabilitarea infrastructurii si reabilitarea actualei partii de schi, amenajarea unei partii noi de schi, instalatii de zapada artificiala, teren de minigolf, teren de sport si pentru sporturi extreme si reabilitarea bazinului de apa minerala.
Valoarea totala a proiectului de reabilitare a statiunii, este estimata la peste 7,3 milioane de lei si are drept scop refacerea acestei destinatii turistice.
In ciuda faptului ca statiunea Sugas-Bai este cautata pentru efectele curative ale apelor sale minerale si ale mofetei, cat si pentru partia de schi, locatia nu dispune inca de suficiente locuri de cazare si are o capacitate redusa de a asigura serviciile si programele turistice necesare. In aceasta statiune nu au mai fost realizate lucrari de amploare de reabilitare in ultimii 20 de ani.
Locatia este cuprinsa si in programul „Drumul Apelor Minerale”, prin intermediul carora se vor reface toate izvoarele de apa minerala de aici si din Sfantu-Gheorghe.
Omul de afaceri Ioan Neculaie mai are in proprietate si Hotelul Bodoc din centrul municipiului Sf.Gheorghe, in care a spus ca va investi in jur de 5-6 milioane de euro, pentru a-l aduce la 4 sau 5 stele.
La vizita sa in Covasna, Elena Udrea, ministrul Turismului, a spus ca in cazul proprietarilor de structuri turistice dobandite prin privatizare, dar care dovedesc dezinteres si rea-vointa in a investi in ele, ar trebui sa fie verificate toate clauzele din contractele de privatizare, pentru a vedea daca au fost sau nu respectate, iar cei care doresc sa investeasca, dar nu au posibilitatea, sa fie sprijiniti.
Discutia venise in contextul in care multe unitati turistice care au fost privatizate in Covasna si Harghita se afla in paragina.