Valoarea a fost estimata de catre specialistii din cadrul Agentiei pentru Cooperare Internationala din Japonia (JICA) in urma studiilor de fezabilitate.
Cele 316 milioane de euro vor acoperi cheltuielile pentru consolidarea intregului litoral, a spus Catalin Anton, reprezentant al Directiei pentru Apele Romane Dobrogea Litoral.
Pentru ca proiectul sa fie acceptat, va fi nevoie de un raport de mediu si de o dezbatere publica, programata la sfarsitul lunii martie. In cazul in care va fi acceptat, va trebui organizata o licitatie pentru constructorii interesati sa implementeze proiectul. Lucrarile nu vor putea incepe anul acesta, pentru ca este nevoie de o documentatie foarte riguroasa, a mai spus el.
Lucia Varga a mai spus ca Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru inca trei studii de fezabilitate.
La inceputul lunii martie, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, declara ca eroziunea costiera de pe litoralul romanesc duce la pierderea, in medie, a 2,5-3 metri de plaja anual, iar in zona de nord a litoralului aceasta ajunge chiar pana la opt metri pe an.
Sulfina Barbu evaluase necesarul investitiilor pe care Romania trebuie sa le realizeze pentru stoparea eroaziunii costiere, dar si pentru reabilitarea si protectia zonei costiere, la o valoare de peste 200 de milioane de euro.