Continental Hotels va inaugura vara aceasta, pe 15 iulie, primul sau hotel de 2 stele din Capitala, urmand ca in 3 ani sa detina 10 astfel de unitati in intreaga tara.
DailyBusiness: In Romania, circa 80% din capacitatea hoteliera este acoperita de segmentul de doua stele. Care este ponderea acestor hoteluri in Capitala?
Radu Enache: Cred ca hotelurile economice acopera circa 60% din intreaga capacitate hoteliera din Bucuresti.
DB: Daca ponderea acestor hoteluri este atat de mare, de ce in piata se vorbeste despre cerere nesatisfacuta pe acest segment?
RE: Aceste hoteluri sunt intr-o stare foarte proasta, aproape ca nu isi merita stelele. Ar fi necesara fie o renovare puternica, lucru care nu s-a petrecut, fie de o alta conceptie. Noi, spre exemplu, lucram la brandul nostru de doua stele, Hello Hotels, de peste 4 ani.
DB: De ce atat de mult timp?
RE: Ne-a luat foarte mult timp intocmirea studiilor de piata si construirea studiilor de fezabilitate. Bineinteles, este vorba despre studiile necesare intregului program de dezvoltare, care cuprinde intreaga tara, nu doar pentru hotelul din Bucuresti. Abia dupa intocmirea acestor planuri am demarat propriu zis operatiunile pentru indeplinirea primului obiectiv, hotelul din Bucuresti.
DB: Amplasarea unui hotel este in stransa legatura cu clasificarea acestuia si cu publicul tinta. Unde trebuie sa fie amplasat un hotel de 2 stele?
RE: Nu trebuie sa fie in centru, dar sa se afle pe artere foarte aglomerate, in zone accesibile pentru transportul in comun. Acestea sunt doar cateva elemente.
DB: Hotelurile vechi de 2 stele din Bucuresti, care acum sunt intr-o stare proasta, au macar o amplasare buna?
RE: In general au o amplasare buna si ar putea fi cumparate de investitorii interesati. Problema este ca au niste preturi astronomice. Toata lumea crede ca are in seif o bijuterie, dar cand ajungi sa vezi despre ce este vorba si in ce stare sunt aceste imobile, iti pui problema acelei internal rate of return (indicator care arata eficienta investitiei – n.r.) care te bulverseaza.
DB: Deci nu vom vedea prea curand achizitii pe acest segment, in conditiile actuale?
RE: Nu cred.
DB: Considerati ca vor fi mai multe intrari pe segmentul de 2 stele din Capitala, sau se va merge ca si pana acum pe 4-5 stele?
RE: O sa fie foarte greu sa se mai intre pe piata hoteliera bucuresteana de 4-5 stele, o problema fiind disponibilitatea terenului in zonele corespunzatoare unei investitii hoteliere.
DB: Acest lucru va fi valabil si pe segmentul de 2 stele?
RE: Pe segmentul de 2 stele nu ar trebui sa fie aceeasi situatie, pentru ca aici exista o nevoie foarte mare. Banuiesc ca vor mai fi incercari pentru a intra pe acest segment de piata in Bucuresti.
DB: Se vor duce investitorii din domeniu catre orasele mari de provincie?
RE: Sigur, se incearca. Lanturile internationale incearca franciza, contract de management, dar nu fac investitii proprii. Probabil ca vor fi dezvoltatori imobiliari care vor incerca sa-si rentabilizeze mai mult investitia promovand si o destinatie turistica si integrand in proiect si un hotel.
DB: Aceasta este o solutie pentru dezvoltatori, avand in vedere cresterea preturilor terenurilor?
RE: La nivelul la care se cumpara terenuri acum, maximizarea suprafetei desfasurate de constructie este esentiala pentru un proiect, iar acest lucru se poate realiza printr-un mix imobiliar.
DB: Pe langa segmentul de 2 stele, va veti orienta si spre segmentul hotelurilor de 5 stele, dupa finalizarea renovarii hotelului Continental de pe Calea Victoriei?
RE: Dupa doi ani de la inchiderea hotelului Continental pentru renovare, am primit autorizatia de demarare a lucrarilor. Probabil in mai-iunie anul viitor, se vor finaliza lucrarile si va fi singurul hotel care va merge pe 5 stele. Va fi tot o marca proprie, dar incercam sa facem un boutique-hotel si sa atacam piata de nisa.
DB: Nu este prea mare pentru un boutique-hotel?
RE: Nu. Sunt 60 de camere. Din nefericire, cladirea insa este foarte mare si consuma multi bani pentru renovare (investitie estimata anterior la 5-7 milioane euro – n.r.).
DB: Cum a afectat investitia intarzierea autorizatiei de constructie?
RE: A avut implicatii enorme, pentru ca am avut proiectul, finantarea, totul pregatit, iar autorizatia nu mai venea. Nici nu stiu impotriva cui sa ma revolt din acest punct de vedere. Acum mai avem o problema si in Timisoara, unde asteptam de 14 luni autorizatia si intentionam sa atacam autoritatile locale in justitie pentru ca are loc un abuz.
DB: In Bucuresti ati asteptat 2 ani autorizatia. De ce intentionati sa dati in judecata autoritatile din Timisoara, sunt si alte probleme?
RE: Da, dar nu vreau sa comentez aceasta situatie mai mult, pentru ca inca nu am demarat actiunea in instanta.
DB: Revenind la Hotel Continental, cum a afectat intarzierea eliberarii autorizatiei de constructie proiectul, din punct de vedere financiar?
RE: Investitia a crescut cu cel putin 8%, din cauza cresterii costurilor de constructie, a fortei de munca si asa mai departe.
DB: Care va fi acum investitia in hotel Continental?
RE: Ne propunem o cifra intre 180.000-200.000 euro pe camera. Sigur, cifra este mare, insa avem de-a face cu o cladire de tip monument istoric si la exterior si din nefericire si la interior, ceea ce creste investitia. In plus, ne confruntam si cu multe spatii publice. In conditiile normale, un hotel de 4-5 stele ar trebui sa fie construit cu 100.000, maxim 150.000 euro pe camera.