Doar 35% dintre romanii care doresc sa schieze aleg partiile din Romania, numarul acestora ajungand la cateva zeci de mii, au spus reprezentantii agentiilor de turism.
Este foarte greu de estimat un numar al celor ce merg sa schieze pe partiile din Romania, pentru ca nu se fac statistici in acest sens, explica jucatorii din domeniul turismului, adaugand ca numarul acestora este cel mai probabil de ordinul zecilor de mii.
Reprezentantii primariilor considera ca sunt necesare investitii de cateva sute de milioane de euro pentru reabilitarea partiilor din zonele montane romanesti, proiectele pentru imbunatatirea acestora incepand deja sa apara.
Astfel, in curand ar urma sa demareze o serie de proiecte ce vizeaza imbunatatirea domeniului schiabil, autoritatile statiunilor din Romania deruland negocieri si planificari de proiecte pentru atragerea de fonduri europene sau de la Guvern, in acest sens.
Spre exemplu primaria orasului Sinaia are in proiectare „Dezvoltarea Zonei Turistice Sinaia-Perla Carpatilor Zona Cota 2000”, proiect ce va fi finantat din fonduri structurale.
In cadrul acestuia se va proiecta un sistem complex de inzapezire artificiala si doua sisteme transport pe cablu la Cota 2.000.
Proiectul are in vedere instalarea de telescaune acoperite cu 6 locuri in Valea Soarelui, de teleschiuri pentru 2 persoane in Valea Soarelui, a unei instalatii de inzapezire artificiala a partiilor din Valea Soarelui, Valea Dorului (tunuri de zapada mobile) si in zona de plecare a telegondolei (tunuri de zapada fixe) si amenajarea unei partii de incepatori.
In luna octombrie, Consiliul Local Sinaia a aprobat proiectul tehnic pentru amenajarea partiei de schi Cota 1.400 – Taverna Sarbului Sinaia. Aceasta partie a fost realizata in urma cu multi ani si ofera turistilor posibilitatea de a cobori pe schiuri pana in orasul Sinaia.
Un alt proiect important il constituie construirea unei telegondole care are ca punct de plecare Cota 998 pana la Cota 1.400.
Valoarea totala a investitiei este de 7,7 mil euro ( cu TVA si taxele aferente de leasing), iar finalizarea acesteia se va realiza in primele luni ale lui 2008.
„Urmare a acestei investitii, Sinaia ar putea reveni in fruntea statiunilor de iarna din Romania, dat fiind ca partiile de pe Muntele Furnica sunt printre putinele partii de altitudine din tara, situate la peste 1.500 de metri, ceea ce permite conservarea stratului de zapada pana in lunile de primavara”, au spus reprezentantii Primariei Sinaia.
Pentru anul 2007, autoritatile Sinaia preconizeaza o crestere a numarului de turisti cu 10% fata de anul trecut.
In Busteni, in curand va demara un proiect pentru ce presupune o investitie de 35 milioane euro, bani proveniti de la bugetul local al primariei Busteni, fonduri structurale, si de la Guvernul Romaniei.
Aceasta investitie va presupune amenajarea a noi partii, instalatii de nocturna, tunuri de zapada artificiala, tranposrt pe cablu, fun-park, plase si garduri pentru protectie si delimitare partii, dotari pentru perete estacada (n.r.-perete artificial de gheata), la Busteni fiind cel mai dificil perete din Europa de Est, pe el desfasurandu-se 2 ani la rand etape si finale ale Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata.
Costuri cu intretinerea si venituri din inchirierea terenurilor din preajma partiilor
Intretinerea partiilor intra in atributia primariilor, iar in Busteni de exemplu, intretinerea partiei, care ofera zapada artificiala, dar nu si nocturna, costa circa 400.000 lei pe an.
Tot in Busteni, pretul de inchiriere a unui teren in preajma partiilor (pentru cei ce intentioneaza sa deschida sau detin deja restaurante ori magazine pentru inchiriat echipament sportiv, precum schiuri, sanii, snowboard) este de 25 euro/mp/luna.
Turistii petrec in medie 3 nopti in statiunile montane
Procentul celor care ajung pe partie din totalul de turisti dintr-o statiune difera de la o statiune la alta, in cazul statiunii Busteni circa 35% din turisti fiind schiori, adica aproximativ 100.000 de persoane.
Perioada cea mai aglomerata pe partii este decembrie-februarie, insa mai exista zone din Romania si din Europa care permit prelungirea perioadei de schi pana in luna mai.
In ceea ce priveste numarul de zile pe care turistii le petrec in unitatile de cazare din preajma partiilor din Romania, in cazul clientilor Marshal Tourism de exemplu, circa 82% dintre acestia au optat pentru sejururi mai lungi de 4 nopti.
„Daca e sa exprimam o medie, aceasta este de circa 3 nopti petrecute de o persoana in aceste unitati de cazare”, a declarat Cristina Irimia.
Tarifele de cazare in statiunile montane ce poseda partii de schii functionale variaza de la 50 lei/noapte, de exemplu la vila Camelia din Sinaia, si pana la 40 euro/noapte, la hotel Alpin din Poiana Brasov. Aceste preturi sunt orientative, pentru perioadele ce exclud sarbatorile de iarna.
„Daca este vorba de statiuni montane in care se practica schiul, din punctul nostru de vedere, Sinaia, Predeal si Poiana Brasov sunt printre cele mai scumpe – partii mult mai bune si conditii de cazare deosebite”, spune Ana Maria Moanta.
Dintre cele mai ieftine fac parte statiunile Borsa din Maramures si Straja din Hunedoara, potrivit reprezentantilor J’Info Tours.
Destinatiile preferate de schi ale romanilor nu sunt insa partiile din Romania, ci cele din Austria, pentru ca infrastructura partiilor din Romania este proasta, iar preturile mari, spun agentiile de turism.
Austria este un concurent puternic pentru schiul din Romania, au declarat reprezentantii J’Info Tours, agentie care anul trecut a introdus anul trecut o serie de zboruri charter spre Salzburg, special gandite pentru schiori, a spus Irimia.