In ceea ce priveste romanii care au mers in destinatii externe, numarul acestora s-a redus cu 20,2%, la 8.370 de turisti, iar suma totala cheltuita a fost cu 15,2% mai mica, respectiv 4,1 milioane de euro.
„In turismul intern tarifele au scazut cu 20-25% fata de anul trecut, in timp ce in turismul extern preturile s-au redus cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri de tarife, numarul turistilor a scazut la nivelul anului 2004. Cauzele principale au fost perioada scurta de concediu din acest an, scaderea puterii de cumparare si tarifele inca mari fata de castigurile romanilor, precum si dezvoltarea programelor artistice de Revelion in piete publice”, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
In Romania, cele mai solicitate destinatii au ramas cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 98%. Cererea a fost mare si in celelalte statiuni montane, unde gradul de ocupare a ajuns la 85 % din capacitatea de cazare.
Romanii au mai mers de Revelion in orasele mari (20.000 de turisti in hoteluri si restaurante), iar pe segmentul rural au fost inregistrati circa 22.000 de turisti, la care se adauga cel putin tot atatia cazati in pensiuni neomologate, potrivit FPTR.
„Exista o categorie de turisti care prefera sa-si petreaca Revelionul in Delta Dunarii, insa numarul acestora este in continua scadere, desi tarifele au fost foarte convenabile”, mentioneaza federatia.
Desi dispune de aproape 5.000 de locuri de cazare incalzite, litoralul romanesc a atras doar 700 de turisti, cu 12,5% mai putini decat anul trecut. La aceste cifre se adauga aproximativ 14.000 de persoane care au mers in diferite statiuni balneoclimatice, ceea ce inseamna un declin de 12,5% fata de anul anterior.
Pe extern, cele mai solicitate destinatii au fost Austria, Bulgaria, Egipt, Grecia, Turcia si Franta.
Federatia precizeaza ca numarul turistilor care si-au organizat vacanta individual nu poate fi apreciat.