Datele reies dintr-un raport al Organizatiei Mondiale a Turismului, care nu include insa si Romania, cifrele aferente turismului autohton fiind extrase din statisticile Institutului National de Statistica si ale Banii Nationale.
Astfel, potrivit INS, sosirile cetatenilor straini in structurile de primire turistica au numarat 1.275 milioane in 2009.
Datele BNR privind balanta de plati din turism arata pe 2009 intrari de 882 milioane euro (circa 1,2 miliarde de dolari).
In schimb, raportul Organizatiei Mondiale a Turismului arata ca in Bulgaria au sosit, in aceeasi perioada, 5.739 milioane de turisti straini, care au cheltuit 3,72 miliarde de dolari.
Ungaria a fost vizitata anul trecut de 9 milioane de turisti straini, care au lasat in tara vecina 5,63 miliarde de dolari.
Cehia a atras putin peste sase milioane de turisti straini si castigat aproape 6,5 miliarde de dolari de pe urma lor, iar Croatia a incasat 8,88 de miliarde de dolari de la cei 9,3 milioane de turisti straini care au vizitat acest stat anul trecut.
Economia Poloniei a castigat 9 miliarde de dolari in 2009 de la turistii straini, care au vizitat aceasta destinatie in numar de 11,89 milioane.
Cipru, o destinatie turistica importanta, insa o tara cu mai putin de un milion de locuitori si un PIB de circa 22 de miliarde de dolari, a atras 2,1 milioane de turisti straini, care au cheltuit peste 2,1 miliarde euro.
Israelul a inregistrat peste 2,3 milioane de sosiri in structurile turistice, pe care i-a convins sa cheltuiasca mai mult de 3,6 miliarde de dolari.
Desi comparatiile cu tari precum Franta, Spania, Austria, Turcia, Grecia sau Italia par inoportune, datele scot in evidenta decalajul ce trebuie recuperat de Romania pentru a ajunge la o exploatare adecvata a acestei resurse.
Astfel, Franta este cea mai vizitata tara din lume, cu 74,2 milioane de sosiri internationale, care au sprijinit economia cu 49,4 miliarde de dolari.
Peste 52 de milioane de turisti straini au vizitat Spania anul trecut, cheltuind acolo mai mult de 53 miliarde de dolari, iar Italia a atras 40,25 miliarde de dolari de la 43,2 milioane de nerezidenti.
Austria, centrul financiar si economic al Europei Centrale si de Est si o importanta destinatie de iarna, a primit in 2009 peste 21 de milioane de turisti straini, care au cheltuit 19,4 miliarde de dolari.
Grecia si-a consolidat anul trecut economia cu 14,5 miliarde de dolari datorita celor aproape 15 milioane de turisti straini, iar Turcia a castigat 21,25 miliarde de dolari la peste 25 milioane de vizitatori.
Irlanda si Belgia au atras circa 7 milioane de turisti straini fiecare si au incasat 4,9, respectiv 9,8 miliarde de dolari.
Olanda a luat peste 12 miliarde de dolari de la aproape 10 milioane de vizitatori straini in 2009, iar Suedia a incasat o suma similara de la 4,8 milioane de turisti nerezidenti.
Elvetia a reusit sa convinga 8,3 milioane de turisti straini sa cheltuiasca 14 miliarde de dolari.
Parasind Europa se poate afla ca, spre exemplu, Cambodgia a reusit sa atraga ceva mai multi turisti straini decat Romania in 2009, respectiv doua milioane de persoane, care au cheltuit insa numai 1,18 miliarde de dolari.
Vietman, Taiwan, Filipine sau Indonezia, printre jucatorii medii din turismul asiatic, au incasari de cel putin doua ori mai mari decat Romania si, evident, au atras atentia unui numar mult mai mare de turisti straini.
Pe cele doua continente americane se observa ca Mexicul a depasit Canada ca numar de turisti straini, dar nu si ca incasari – 21,45 milioane de vizitatori cu 11,27 miliarde de dolari, respectiv 15,77 milioane de persoane, 13,7 miliarde de dolari.
Panama a atras cam acelasi numar de straini ca si Romania si a incasat aproape 1,5 miliarde de dolari, iar industria turistica din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicana, Jamaica, Peru sau Uruguai reuseste sa convinga cu ceva mai mult succes decat cea romaneasca.
Turismul pe continentul african este dominat de Africa de Sud, Maroc si Tunisia.
In Orientul Mijlociu, Egiptul a atras anul trecut 11,9 milioane de turisti straini si 10,75 miliarde de dolari, urmat de Arabia Saudita, cu 10,9 milioane de vizitatori, respectiv 5,96 miliarde de dolari. Siria a convins 6,1 milioane de turisti straini, insa suma cheltuita de acestia nu este disponibila.
Iordania si Libanul au avut de asemenea mai mult succes la turismul international decat Romania, cu 3,78, respectiv 1,85 milioane de straini. Desi Libanul a fost vizitat de un numar relativ mic de turisti straini, suma cheltuita de acestia este una considerabila, de 6,7 miliarde de dolari.
La nivel mondial, turismul international a scazut anul trecut cu 4,2%, la 880 milioane de turisti straini. Mai mult de jumatate dintre acestia au vizitat Europa, 20,6% regiunea Asia-Pacific, 15,9% cele doua Americi, in timp ce Orientul Mijlociu si Africa au atras 6%, respectiv 5,2% dintre turistii straini.
Majoritatea turistilor straini, respectiv 51% dintre acestia, au calatorit pentru a-si petrece vacantele sau concediile in tari straine, 27% si-au vizitat rudele sau au parasit tara de domiciliu din motive de sanatate, religie etc., iar turismul de business are o cota de 15%.
Transporturile aeriene au fost preferate de 53% dintre turistii straini, insa un numar inca mare de persoane a ales sa calatoreasca pe drumuri si autostrazi, care au fost strabatute de 39% dintre calatori. Vasele maritime si trenurile isi impart restul de 8% dintre turisti.