- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Românul care a cucerit Europa. Crama boutique, decorată cu aur și argint la cel mai mare concurs de vinuri

08 Sep, 20:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
Vinurile bihorene au câștigat o medalie de aur și două de argint la competiția europeană Mundus Vini 2024. Crama boutique, fondată în urmă cu doi ani, a devenit un exemplu de succes pentru potențialul vinurilor din această regiune.
Românul care a cucerit Europa. Crama boutique, decorată cu aur și argint la cel mai mare concurs de vinuri

Vinurile produse de Horia Ban, antreprenor orădean și fondator al unei crame boutique în zona Miniș, au obținut recunoaștere internațională la concursul Mundus Vini 2024, unde au câștigat o medalie de aur și două de argint. Crama sa, fondată în urmă cu doar doi ani, a fost premiată pentru vinurile Rupes Nobilis – Cabernet Sauvignon 2022 (aur) și două vinuri de cuvée și rose (argint), potrivit Antena 3 CNN.

Cu un potențial extraordinar, podgoria Miniș produce vinuri roșii de calitate excepțională, datorită condițiilor geologice unice, roca vulcanică și calcarul dolomitic. Horia Ban a achiziționat în 2021 o podgorie de 3,5 hectare și a construit în doar trei luni o cramă modernă la Covăsânț.

Crama boutique poate produce până la 75.000 kg de struguri, generând aproximativ 40.000 de litri de vin anual, cu o gamă variată de vinuri roșii, roze și, recent, albe.

„Este foarte important că am reuşit să obţinem punctaje foarte bune şi medalii la cel mai important concurs de vinuri din Europa, unde au participat 4.000 de vinuri din 39 de ţări.

Suntem o cramă înfiinţată în urmă cu doar doi ani, cu vinuri tinere, dar premiile obţinute dovedesc, o dată în plus, potenţialul zonei Miniş, în special pentru vinurile roşii şi ne răsplătesc investiţiile făcute atât în podgorie, cât şi în cramă, pe partea tehnică, de vinificare, dar şi în specialişti”, a declarat joi, pentru Agerpres, Horia Ban.

Acesta a dorit să menţioneze contribuţia esenţială a consultantului oenolog Clara Kardos şi a inginerului Robert Heizer, „mâna dreaptă” a acesteia.

Te-ar putea interesa și: Crama Galicea – De la crama boierilor Bibescu la casa de licitații. Povestea vinului care a cucerit de la România interbelică la anii 2000

foto: crama

Crama Boutique, decorată cu aur și argint la cel mai mare concurs de vinuri

Horia Ban a cumpărat vița-de-vie când avea 47 de ani, acum, cultura având 50 de ani. Pasiunea ete împărtășită cu alți 3 iubitori ai vinului, care au cumpărat terenuri cultivate cu 3,5 hectare de viță în Bihor, localitatea Covăsânţ, cu DOC, calitate foarte bună și cu vedere la Cetatea Șiria.

„Când am cumpărat-o, viţa-de-vie avea 47 de ani. Acum cultura are 50 de ani. E ca în proverbul cu găina bătrână… Doamna vindea vinul la peturi de 2 şi 5 litri, din tanc.

Fără investiţii în vinificaţie, aşa cum se practică, în general, în toată podgoria Minişului, deşi potenţialul este extraordinar. Nu sunt multe crame în această podgorie care să facă vin de calitate şi care să poată participa la concursuri naţionale şi internaţionale”, a precizat Horia Ban.

Podgoria Miniş-Măderat este una dintre cele mai vechi de pe teritoriul României, vestită pentru vinurile roşii cu o culoare intensă, corpolente, cu „o expresivitate şi mineralitate intense, deosebite”, extrase din „stânca nobilă” (Rupes Nobilis). Potrivit acestuia, calităţile vinurilor se datorează unui strat de rocă stâncoasă, vulcanică şi unui calcar dolomitic, aflate sub pământ la o adâncime de 0,5 – 1 m.

Crama produce în prezent până la 40.000 de litri de vin, iar în 2022 au fost produse 22.000 de sticle, vinuri roșii și rose, ajungând anul acesta la numărul 40.000. În acest an a produs pentru prima dată vinul alb, cupaj de Fetească Regală și Traminer.

Crama este dotată modern, cu utilaje performante și poate fi vizitată de către pasionații de oenoturism din luna octombrie a acestui an. Domeniul Regal Săvârșin se mai află în apropierea acesteia.

Te-ar putea interesa și: Ce să alegi dintre apă minerală și apă plată. Doctorul Adrian Copcea vine cu sfaturi importante pentru sănătate. Anul 2024 a venit cu schimbări în dieta românilor