E vorba de satul Tomnatec, din Apuseni, care e pe cale să prindă din nou viață. Multe familii tinere s-au mutat acolo în ultimii ani, fiind încrezătoare că acest sat va deveni din nou populat. Frumusețea, liniștea locului și aerul curat îi fac pe foarte mulți turiști să ia în considerare să se mute acolo.
„Am venit familia mea și a surorii mele și ne-am instalat aici, la Tomnatec. Este un loc în care ne putem crește copiii, în mijlocul naturii. Pământul este bun pentru că se pot cultiva orice legume aici, nu trebuie să le luăm din supermarketuri. Este semnal, ne-am tras apă, iar drumul până la Bulzeștii de sus a mai fost reparat în ultimii ani, astfel că este cât de cât accesibil”, a mărturisit Cristina, o tânără care a ales să se mute cu familia sa în satul Tomnatec, fiind originară din județul Teleorman, potrivit Adevărul.
De curând pe unul dintre dealurile din sat a fost construită o biserică adventistă, iar comunitatea din sat pare să se formeze acolo. Multe familii precum cea a Cristinei se bucură să cumpere gospodării vechi, părăsite de mulți ani, pe care să le recondiționeze și să le transforme în „acasă”.
Mulți oameni ajung să viziteze satul Tomnatec din Apuseni vara, iar aceștia sunt fermecați de frumusețea locului și decid ulterior să se mute definitiv. Nu sunt prea mulți locuitori în Tomnatec, în momentul de față ei pot fi numărați pe degete, dar aceștia trăiesc cu optimismul că zona va înflori din nou.
Biserica din Tomnatec a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Abia anul acesta, lăcașul de cult a fost pentru prima dată reparat, după decenii în șir în care a fost aproape părăsită. Ani întregi nimeni nu s-a ocupat de ea, au toți au uitat-o și au lăsat-o în paragină. Abia în 2024, un grup de voluntari s-a gândit să o salveze. Aceștia au făcut curățenie generală și au tăiat inclusiv rădăcina buruienilor care acoperiseră pereții lăcașului de cult.
„Drumul Iancului a dus din nou împreună tinerii veniți din București, Giurgiu, Timișoara și județul Arad la Biserica de lemn din Tomnatecul de Sus (Comuna Bulzeștii de Sus), unde cu ajutorul lui Dumnezeu au reușit să facă curățenie atât în interior cât și pe lângă biserică, totodată au improvizat soluții temporare pentru a opri ploaia să mai pătrundă în interiorul bisericii. Ne dorim să salvăm și să repunem în valoare această minunată biserică și vom face toate demersurile necesare pentru a reuși, așadar invităm pe toți cei care doresc să se implice, să vină alături de noi”, a dezvăluit Daniel Stanc, inițiatorul acțiunii.