Cosmin Avram a devenit cunoscut datorită vloggurilor filmate în întreaga lume. Recent, el s-a remarcat cu o serie de clipuri filmate în Ucraina și Rusia de unde a dezvăluit detalii inedite și care au provocat polemici dure în rândul internauților.
Acum vloggerul a decis să le arate oamenilor ce i-ar putea aștepta în Grecia, țară care în ultimii ani a devenit cea mai populară destinație de vacanță pentru români. Clipul a fost postat pe YouTube și are deja 195.000 de vizionări, în condițiile în care Avram are 192.000 de urmăritori. Titlul vlogului este elocvent pentru conținut: „Ce ascund agențiile de turism despre Grecia! (Cum te ferești de țepe în 2024)”.
„Cum puteți rămâne fără bani în cazul în care ajungeți aici. Chiar dacă nu aveți în plan să vizitați Grecia, aceste lucruri vă pot fi de folos și în alte țări pentru că acești escroci acționează aproximativ la fel peste tot în lume. O să luăm centrul orașului la pas pentru că marea majoritate a infracțiunilor aici se întâmplă, în centrul orașului, iar în tot acest timp o să discutăm despre escrocherii. Am o listă cu 11-12 lucruri de care trebuie să vă feriți sau lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere în momentul în care plecați într-o vacanță”, își începe românul vlogul.
Cu cât un oraș este mai turistic, și numărul escrocilor crește, grație numărului de vizitatori, precizează Avram. Într-o cunoscută piață din Atena, Monastiraki, românul a filmat în timpul acțiunii bandele de rromi care nu se feresc să fure în văzul tuturor.
„Începem cu furturile mărunte și hoții de buzunare. Atena este plină. Pe lângă asta, Grecia este în top 5 atunci când discutăm despre hoții de buzunare în Europa. Ne aflăm în piața Monastiraki, locul unde au loc furturi din buzunare în fiecare zi. După cum vedeți și în aceste imagini, foarte mulți copii de origine romă trimiși la înaintare. Cum te așezi vin lângă tine și sunt cu ochii pe buzunarele tale, așa că trebuie mare atenție”, explică el.
Poliția greacă a luat măsuri pentru a reduce acest tip de activitate criminală, însă este important să fim conștienți de riscuri și să ne luăm măsuri de precauție: „Tocmai discutam despre hoți, despre hoții de buzunare și am dat peste câțiva polițiști care percheziționează câțiva domni. Trebuie să fim atenți atunci când vizităm obiectivele turistice importante, când suntem cu ochii pe monumente, pentru că în momentul în care noi suntem cu ochii pe sus, hoții sunt cu ochii pe noi. Practic, ești văzut ca o pradă, așa că mare atenție în autobuze, la metrou, în stațiile de metrou”.
Vloggerul a explicat modul de operare al bandelor de copii care fură din buzunarele sau din gențile turiștilor. Și deși se crede că aceștia sunt români, este foarte posibil să nu fie așa.
„Când vine vorba despre hoții de buzunare, marea majoritate sunt copii, copii de etnie romă, i-am văzut peste tot, acționează în grup 2-3, au și instrumente muzicale, cum sunt cei pe care îi vedeți acum în imagine (3.22), cei pe care i-a gonit poliția mai devreme. Vin la tine să îți cânte o melodie, iar tu accepți, pentru că îi vezi micuți, ți se face milă de ei, iar în acel moment, în momentul în care tu ești atent la ei, prietenii lor, pe la spate, îți golesc buzunarele.
Aici mai vreau să specific un lucru. Sunt foarte multe persoane de etnie romă, atât tineri, cât și persoane mai în vârstă care fură, cerșesc pe străzile din Atena. Toți cei cu care am interacționat eu nu cunosc limba română sau așa mi-au lăsat mie să înțeleg”.
Cele mai multe apeluri la numărul de urgență și cele mai multe intervenții au fost pentru furturi. Există, însă, și alte infracțiuni ce au loc în Grecia.
„Trebuie să fiți foarte, foarte atenți și la aceste domnișoare care vând flori, care vând trandafiri. Pentru că nici aici nu e ceea ce pare. Nu mai discutăm despre faptul că cer prețuri astronomice. Domnul de mai devreme a plătit 10 euro pe un fir de trandafir. 10 euro mi se pare exagerat. Pe lângă asta, lucrează în grup, te înconjoară, văd în primă fază că ai bani în portofel, ținta lor este portofelul sau lucrurile de valoare pe care le văd”, susține el.
El a filmat în acțiune și un dealer de droguri înconjurat de zeci de tineri, totul având loc în plină zi, la mică distanță de un echipaj de poliție.
„Cam așa se face traficul de droguri, în centru, ziua în amiaza mare. Foarte mulți tineri au înconjurat dealerul. Cred că sunt 20 de tineri pe puțin. Cam așa are loc schimbul de substanțe interzise la Atena, dar despre asta o sa discutăm într-un clip separat, pentru că sunt foarte multe lucruri de adăugat aici. Găsim două cartiere în acest oraș renumite pentru așa ceva.
Iar la 100 de metri avem poliția. Mie unul mi se pare ireal să văd atât de mulți hoți în condițiile în care este poliție peste tot. La prima vedere ai crede că ești în siguranță pentru că ești înconjurat de poliție, este poliție aproape peste tot, dar nu, hoții sunt mai mulți, sunt mai mici și iuți de mână”, adaugă vloggerul.
În opinia sa, Atena este la egalitate cu Roma, o altă destinație simpatizată de români, în ceea ce privește furtul din buzunare.
„O înșelătorie foarte populară în Atena funcționează cam așa. Un localnic se apropie de dumneavoastră, vă înmânează aparatul foto pentru a-i face o poză, iar în momentul în care îi returnați camera, o scapă intenționat pe jos, învinuindu-vă că i-ați stricat-o și cerându-vă bani, așa că aveți mare grijă pentru că nu ați vrea să intrați într-o astfel de încurcătură din care este foarte greu să ieșiți, pentru că dacă nu aveți martori sau nu sunt camere prin jur este ceva mai dificil. Pe lângă asta, fiți siguri că omul a ales o zonă în care știe că are acoperire 100%”, e o altă capcană întinsă turiștilor.
Citește și: Angajări 2024. Românii vor să afle dacă primesc vouchere de vacanță încă din anunțul de angajare