Conform publicatiei britanice Lifestyle News, Robot Kitchen s-a deschis in iulie si reprezentantii sai sustin ca este primul restaurant din lume in care robotii indeplinesc functiile angajatilor.
Peter Crow, creatorul masinilor, considera ca robotii vor atrage clientii pasionati de cele mai noi tehnologii, iar odata intrati pe acest segment de piata, proprietarii restaurantului va trebui sa ia in calcul o sarcina neobisnuita pentru aceasta meserie: sa se ocupe in permanenta de upgradarea robotilor (e drept ca cel putin nu vor mai avea atatea probleme cu departamentul de resurse umane).
Deocamdata, localul este deservit de doi roboti: Robo1 si Robo2. Cei doi isi fac treaba cu succes, cu toate ca nu seamana mai deloc cu acele masini cu aspect uman care pot fi vazute in filmele SF.
Chelnerul Robo1, de exemplu este o cutie pe rotile acoperita de hartie lucioasa si cu un bulb iluminat in loc de cap. Computerul dinauntru poate recunoaste tipurile de voci si este capabil sa ia comenzi pe care trimite mai departe – prin unde infrarosii – spre bucatarie. Fiind prevazut cu o camera video ce detecteaza obiectele din jur, robotul isi gaseste drumul fara mari probleme..
Al doilea chelner-robot arata cam la fel, insa are in plus o tava pe care transporta mancarea.
Un al treilea robot, in curs de productie, va fi folosit pentru manevre mai simple, ca prajirea chitfelelor sau a pregatirea omletelor. El va arata mai degraba ca o mana electronica articulata.
Cu toate ca in restaurant este prezenta probabil mai multa tehnologie decat intr-un laborator informatic, munca robotilor nu este suficienta pentru pregatirea mancarii, astfel ca sunt inca folositi si oameni in bucatarie. Adevarul, spune Chow, este ca cel putin pentru moment sunt necesari chiar mai multi angajati decat in alte localuri tocmai pentru a ingriji corespunzator masinile.
Cu toate ca se considera ca tehnologia robotica a avansat foarte mult, spune el, inovatiile se vad mai mult in cercetare si mai putin in constructia robotilor comercializati pe piata. Acestia din urma sunt inca destul de rudimentari, admite Chow citat de Lifestyle News.
Pentru a-si insusi mai bine imaginea SF, proprietarii restaurantului redenumesc produsele intr-un mod specific; de exemplu, o pizza cu sunca si ananas se numeste in meniu „Pizza Robot Energetica”. Tot in acelasi scop podeaua este „populata” de roboti de jucarie care canta si danseaza sau care chiar „ataca” clientii la intrare.
Fost expert in robotica la NASA, Mark Tilden, creatorul Robosapien, un robot de jucarie foarte popular, spune ca admira pe oricine incearca sa faca afaceri din folosirea robotilor, dar avertizeaza ca drumul va fi destul de complicat.
„Problema este marea diferenta intre asteptarile oamenilor si realizarile efective ale tehnologiei”, apreciaza Tilden de la biroul sau din Wow Wii Toys, companie cu sediul la Hong Kong.
Desi tehnologia incearca sa „inzestreze” masinile cu capacitati din cele mai complexe, multi se asteapta ca robotii sa faca mai multe lucruri decat pot face chiar oamenii, explica specialistul. Oriunde vom vedea roboti folositi in locuri publice, oamenii se vor plictisi de cele mai multe ori de limitele masinilor in realizarea sarcinilor, apreciaza Tilden.
Totusi, noul restaurant isi pastreaza entuziastii, in special copiii, fascinati de asemanarea localului cu ambientul din Star Wars si de senzatia unei calatorii in viitor.