Până de curând, campioana absolută când era vorba de preţuri piperate era chiar „perla litoralului românesc”, Mamaia, unde doar cei cu venituri mult peste medie îşi permiteau să meargă în sejururi mai lungi de două-trei zile, mai ales în partea de nord, care a devenit „capitala distracţiei” estivale din România.
Doar că în ultimii ani, atraşi de spiritul libertin al staţiunii, odinioară un sat, dar şi de investiţiile serioase în infrastructură, din ce în ce mai mulţi români, majoritatea tineri, au invadat Vama Veche, creând astfel o cerere care a dus şi la o creştere vertiginoasă a preţurilor, depăşind la acest capitol Mamaia.
Chiar dacă mulţi dintre turiştii tradiţionali ai Vămii strâmbă din nas pentru că nu gustă deloc aglomeraţia crescândă din timpul verii, mai ales din weekenduri, trendul este în mod clar unul care nu mai poate fi oprit, astfel că vechile generaţii va trebui să înveţe să coabiteze cu „tinerii din ziua de azi”.
Reporterii Observatornews de pe litoral au intervievat câţiva turişti, subiectul fiind preţul mâncării în trei dintre staţiunile preferate ale românilor, Vama Veche, Mamaia şi Eforie Nord.
Turist: Ar merge un doi, trei lei mai puţin, sincer, că se adună. O ciorba e 30, 35 de lei cam aşa.
O șaorma a ajuns să coste cât o masă la restaurant, mai exact 41 de lei. Aşa că mulţi turişti fac economie în vacanţă şi cumpără de la magazin.
La restaurante, o apă plată costă dublu. Tot atât costă şi o bere, 12 lei. Pentru o cupă de îngheţată, se duc alţi 20 de lei.
Astfel, o familie cu un copil ajunge să cheltuiască pentru o săptămână de vacanţă în Vama Veche aproape un salariu mediu pe economie.
Turist:
Am luat o porţie de piure cu aripioare, un piure cu cârnaţ. 70 de lei. Sunt exagerat de mari!
Turist: Faţă de anul trecut, mai scumpe. Acum, ce să faci, luăm un prânz, omul tot trebuie să mănânce.
Cristina Croitoru, manager autoservire: Avem şi meniul zilei, ciorbă la alegere, cartofi prăjiţi cu şniţel şi salata, 39 de lei.
În Mamaia, o ciorbă poate să coste şi 20 de lei, o shaorme 27 de lei şi o pizza mare până la 85 de lei.
Turist:
E o staţiune pentru tot românul. M-am simţit extraordinar, o săptămână am stat.
Turist: O ciorbă de văcuţă, un şniţel cu cartofi şi o sălăţică, la 52 de lei.
Georgiana Cristea, casieră autoservire: Avem şi meniul zilei, la 28 de lei
De la 1 iulie, când începe vârful sezonului estival, prețurile vor creste chiar și cu 50%.