Procesul de licitație al contractelor de închiriere pentru plajele de pe litoralul Mării Negre, care în momentul actual este de 55 de zile, se va înjumătăți conform noilor proceduri discutate în Guvernul României. Inițiativa aparține ministrului de resort, scrie profit.ro.
Anul trecut au încetat peste 200 de contracte de închiriere, ceea ce duce la un nou proces de licitație. Autoritățile sunt nevoite să se grăbească și să simplifice procedurile pentru a nu pierde din veniturile care vor merge către stat, aproximativ 12,5 milioane de lei.
Sezonul începe, ca în fiecare an, la data de 1 mai. Termenul limită la care trebuie predate suprafețele închiriate este 15 aprilie, cu două săptămâni înainte de startul sezonului estival.
Plajele din sud-estul țării se află în posesia Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, instituție din subordinea Apelor Române, care încasează din închirierea lor peste 12,5 milioane de lei. Din totalul sumei, 50% merge către bugetul de stat, adică 6,25 milioane de lei.
Pentru a fi închiriate la timp, Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care să faciliteze procesul, cu modificările și completările ulterioare, dupa cum urmează:
a) reducerea termenelor de desfășurare a licitațiilor, atfel:
– perioada de publicitate a invitației de participare de la 20 de zile calendaristice la 10 zile până la momentul depunerii ofertei;
– stabilirea obligației autorității contractante de a pune documentația la dispoziția persoanelor interesate numai prin mijloace electronice (se reduc perioadele în care trebuie pusă la dispoziție documentația de atribuire, în format fizic);
– perioada de răspuns la clarificări de la 5 zile lucrătoare la 3 zile lucrătoare;
– transmiterea anunțului de atribuire de la 20 de zile calendaristice la 5 zile calendaristice;
– reducerea termenului minim de așteptare pentru încheierea contractului de la 20 de zile calendaristice la 10 zile.
b) reducerea numărului de oferte maxim admisibile în prezența cărora poate fi adjudecată licitația (de la 2 oferte la una);
c) stabilirea termenului contractului de închiriere la 2 ani (sezoanele estivale 2023-2024 – termen minim necesar obținerii noului PUZ)
d) posibilitatea analizării ofertelor de închiriere de către mai multe Comisii, organizate la nivelul Administrației Naționale ”Apele Române”, în numele și pentru administrator, în condițiile în care, pentru celeritatea procedurii, doar forul ierarhic superior, în speță Administrația Națională ”Apele Române”, poate beneficia de aportul oricăruia dintre salariații unităților din subordine, cu atribuții în ceea ce privește aplicarea mecanismului economic specific în domeniul apelor.
Te-ar mai putea interesa și: Ucraina a făcut România de râs după ce a construit în plin război 20 de kilometri de șine în două luni. Căile ferate de la noi arata ca după bombardament