Procesul de implementare al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii va demara oficial odata cu adoptarea, in luna iunie a acestui an, a concluziilor Consiliului European, prin coordonarea pe orizontala a actiunilor si proiectelor propuse de fiecare tara participanta in domeniile prioritare care i-au fost atribuite.
„Ne apropiem cu pasi repezi de momentul demararii implementarii Strategiei. Este esential ca Romania sa fie pregatita pentru a putea dovedi ca dimensiunea noastra de initiatori, alaturi de Austria, ai acestui demers european, este dublata de capacitatea de a ne asuma atat misiunea de a implementa Strategia, cat si de a coordona domeniile prioritare pentru care Romania a fost desemnata sa joace acest rol”, a declarat Eugen Curteanu.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului coordoneaza, alaturi de ministerul de resort din Bulgaria, unul dintre cele trei domenii care revin Romaniei in parteneriat cu alte state – turismul si cultura – si are calitatea de vicepresedinte responsabil cu planificarea implementarii in cadrul Forumului National.
„Avem in pregatire o serie de proiecte menite sa vina in sprijinul implementarii actiunilor si proiectelor din Planul de Actiune al Strategiei, limitandu-ma la a mentiona doar doua dintre acestea: primul vizeaza crearea unei platforme informatice de comunicare pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii la nivel national, cel de-al doilea vizand in mod direct si nemijlocit domeniul turismului si al culturii din Cadrul Strategiei – crearea unui Cluster Dunarean pentru Turism si Patrimoniu Cultural menit sa grupeze si sa stabileasca legaturi intre actorii din regiune care impartasesc valori si obiective comune”, a mai precizat Eugen Curteanu.
Romania va mai coordona domeniul transporturi fluviale si gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme, ca urmare a deciziei luate de Comisia Europeana pe baza ofertelor de coordonare prezentate de cele 14 state din bazinul Dunarii.
Astfel, tara noastra va urmari indeplinirea obiectivelor Planului de Actiune, prin implementarea proiectelor specifice si va raporta Comisiei si celorlalte state din regiune eventualele blocaje, precum si stadiul realizarii proiectelor, colaborand cu aceasta pentru buna guvernare a respectivului domeniu, potrivit MDRT.