Raportul DLA Piper 2010 European Hospitality Outlook Report, realizat pe un esantion de 417 executivi din sectorul hotelier, indica un grad ridicat de scepticism privind redresarea activitatii in acest an.
Astfel, doar 2% dintre respondenti se asteapta in acest an la o crestere sustinuta a activitatii, desi anul trecut 37% dintre acestia estimau un avans constant, relateaza Mediafax.
Mai mult de jumatate dintre hotelieri apreciaza ca tarifele de cazare nu vor reveni la nivelul de dinaintea perioadei de criza mai devreme de 2012.
Referitor la constructia de hoteluri, 36% dintre respondenti se asteapta la o crestere a numarului de proiecte noi, iar 32% considera ca nu va exista un avans in acest sens.
Majoritatea persoanelor intervievate (80%) afirma ca lanturile hoteliere mari vor continua politica de afiliere de unitati existente, iar 66% dintre respondenti estimeaza o crestere a cotei de piata a acestor companii.
Potrivit DLA Piper, reprezentantii din industrie apreciaza ca preturile vor ramane scazute in urmatorii ani, iar absorbtia de hoteluri operationale in lanturi internationale nu va putea compensa activitatea redusa de constructie.
„Desi sunt semne ca gradul de ocupare este acum la un nivel stabil, industria se teme ca tarifele vor ramane scazute in urmatorii ani si ca absorbtia de hoteluri deja operationale in lanturi internationale nu va putea compensa activitatea redusa de constructie”, a declarat Karen Friebe, coordonator al practicii internationale de Hospitality & Leisure a DLA Piper.
Studiul mai arata ca dezvoltarea industriei hoteliere va fi limitata in 2010, existand posibilitatea ca lanturile hoteliere internationale sa-si orienteze investitiile in China si India, in urmatorii trei ani.
Astfel, 28% dintre respondenti au indicat China drept cea mai atractiva piata pentru dezvoltarea afacerilor, iar 24% au optat pentru India.
Cei mai multi hotelieri considera ca fiind oportuna colaborarea de tip joint venture catre care se orienteaza investitorii pentru a reduce riscurile la care se expun si pentru a accesa capital, pe fondul relaxarii conditiilor de creditare.
In acelasi timp, o parte dintre companiile hoteliere mari si-au redus datoriile si dispun de resursele pentru a investi in tari precum Brazilia, Rusia, India si China.