- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Țara pe care românii trebuie să o evite în 2024. Care sunt nemulțumirile localnicilor

10 Jul, 10:00 • Amarie Giorgiana
În vara anului 2024, turiștii români ar putea fi sfătuiți să nu mai viziteze o anumită țară din cauza protestelor. Cetățenii au ieșit pe străzi pentru denunțarea turismului de masă.
Țara pe care românii trebuie să o evite în 2024. Care sunt nemulțumirile localnicilor

În vara anului 2024, românii ar putea fi sfătuiți să ocolească o anumită țară din cauza unor proteste majore care au loc acolo. Locuitorii din diverse regiuni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile față de turismul de masă, iar specialiștii avertizează că situația nu pare să se îmbunătățească în perioada următoare. Fenomenul cunoscut sub numele de „supraturism” devine din ce în ce mai cunoscut în cele mai populare locuri de vacanță, potrivit Cancan. Acest trend afectează negativ viața localnicilor, ducând la o aglomerație constantă, prezența unor turiști „prea intruzivi” și mizeria lăsată în urmă.

Topurile făcute de specialiști în turism în 2024 arată că printre destinațiile preferate din acest an se numără țările exotice și marile capitale europene, cunoscute pentru bogăția lor socio-culturală, istorie și arhitectură deosebită. În ultimii ani, multe dintre aceste centre urbane au devenit extrem de aglomerate din cauza numărului mare de vizitatori. Supraturismul, fenomenul în care valuri de turiști asaltează cele mai populare destinații, generează efecte secundare negative. Un exemplu clar este valul de proteste care se extinde în tot mai multe țări.

Deși turismul poate aduce beneficii economice semnificative unui oraș, acesta poate cauza și nemulțumiri printre localnici. Printre principalele probleme ale verii 2024 se numără disconfortul generat de numărul mare de turiști și impactul asupra calității vieții.

Țara de evitat în 2024. Protestele împotriva turismului de masă se extind

În prezent, mii de oameni protestează împotriva turismului de masă. Una dintre țările care ar putea fi evitată în vara anului 2024 de turiști este Spania, unde au avut loc numeroase proteste în urma creșterii fenomenului de supraturism. Mii de manifestanți au ieșit pe străzile Barcelonei pentru a-și exprima nemulțumirea față de afluxul mare de turiști. Proteste similare au avut loc și în alte zone ale Spaniei.

Nemulțumirea localnicilor nu se limitează doar la Spania în 2024. În Insulele Canare, mii de persoane au protestat în primăvară împotriva supraturismului. Anul trecut, aproape 14 milioane de turiști au vizitat aceste insule, care au o populație de doar 2 milioane de locuitori. Luna trecută, și în Insulele Baleare au avut loc proteste.

Totodată, în 2024, Japonia a luat măsuri pentru a reduce impactul turismului excesiv. Administrația locală din Kawaguchiko a instalat un gard înalt de 2,5 metri pentru a bloca panorama spre Muntele Fuji. Această decizie a fost luată pentru a reduce numărul mare de turiști care vin să fotografieze muntele și pentru a diminua disconfortul localnicilor, dar și pentru a preveni mizeria lăsată de turiști.

Citește și: Turismul din Grecia asigură o treime din PIB. Bătaie pe locurile de muncă și în 2024

În același timp, în Veneția, au avut loc proteste pentru controlarea turismului nesustenabil. Deși a fost introdusă o taxă de 5 euro pentru fiecare turist, localnicii sunt nemulțumiți și consideră că această măsură nu este suficientă pentru a rezolva problema.

Citește și: Orașul european unde se va percepe taxă de vizitator. Măsura a fost luată pentru a aplana turismul în exces

Tags: