Veneția a anunțat care sunt detaliile cu privire la taxa turistică de 5 euro pe care o vor plăti turiștii care sosesc în oraș pentru o singură zi, fără să aibă cazare, conform celor transmise de profit.ro.
Această taxă va fi achitată de vizitatori doar pentru călătoriile stabilite între 25 aprilie – 5 mai, în zilele de weekend din lunile mai și iunie și în primele două weekenduri din luna iulie și doar de către persoanele care sosesc în intervalul 8:30 – 16:00, arată Lonely Planet.
Turiștii vor plăti taxa pe o platformă online care va fi lansată în 16 ianuarie, iar apoi vor scana un cod QR la principalele puncte de acces în Veneția.
Ai putea fi interesat și de: Ofertele avantajoase de Crăciun și Revelion se găsesc pe litoral! Cât vor plăti românii pentru un sejur în aceste perioade
Înregistrarea pe platformă va fi obligatorie inclusiv pentru persoanele care au cazare și nu trebuie să plătească taxa de acces. În toamnă, Consiliul orașului Veneția a dat undă verde unei taxe de cinci euro care va viza din 2024 turiștii care vin doar pentru o zi în Orașul Dogilor, pentru a încerca să gestioneze fluxul de turiști atrași de canalele sale istorice.
Taxa va fi experimentală anul viitor. Aceasta va fi pusă în aplicare în mod experimental timp de 30 de zile începând de anul viitor, cu precădere în timpul sărbătorilor și a weekendurilor din timpul verii. Vor fi nevoiți să o achite toți vizitatorii cu vârsta de peste 14 ani.
Se urmărește găsirea „unui nou echilibru între drepturile celor care locuiesc, studiază sau lucrează în Veneția și cele ale vizitatorilor orașului”, a transmis consilierul pentru turism al Veneției, Simone Venturini.
În plus, potrivit acestuia, măsura nu are drept scop obținerea de bani pentru bugetul local, precizând că taxa va acoperi doar costurile de administrare a sistemului. Totodată, încă din anul 2019 s-a vorbit despre planul de a introduce o taxă de intrare, însă a fost amânat din pricina COVID-19, care a ținut turiștii departe.
În luna iulie, specialiștii UNESCO au propus ca Veneția și laguna sa să fie adăugate pe lista Patrimoniului Mondial în pericol, susținând că Italia nu depune suficiente eforturi pentru a proteja orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă.