Tichete de vacanță nu doar pentru angajații care lucrează la stat! Deși multe companii private aleg să acorde deja, în pachetul de beneficii extrasalariale și aceste vouchere de vacanță angajaților, un proiect de lege arată că din 2024, statul ar putea suporta acestea și pentru cei din mediul privat.
Începând cu anul 2024, angajatorii din mediul privat care acordă vouchere de vacanță angajaților, în cuantumul sumei de 1.450 de lei ar putea să nu mai suporte costul acestor beneficii. Potrivit unui proiect de lege inițiat de PSD, PNL și UDMR, aceste sume ar putea să fie suportate de bugetul de stat.
Tichete de vacanţă şi la privat din 2024, proiect de lege
23b125EM4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, în contextul în care proiectul de lege va trece de Parlament și va fi promulgat ulterior de Președintele Klaus Iohannis. Totodată, parlamentarii susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.
Inițiatorii proiectului arată că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar că 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.
Tichete de vacanţă şi la privat din 2024, expunerea de motive
23b125EM (1)Începând cu 2022, tichetele de vacanță au început să fie disponibile numai pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei, aceeași sumă care se acorda și anterior. Perioada de valabilitate a voucherelor emise în 2022 este de un an, însă vestea bună pentru turiști este că statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv. Litoralul românesc este principala destinație în care turiștii folosesc voucherele de la stat, scrie avocatnet.ro.
Tichetele pot fi utilizate numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit. Important de precizat este faptul că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile (pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui document de identitate) și nici rambursabile.
Pentru cei care în cursul anului 2022 au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță. Voucherele, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, se acordă acolo unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază.
Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.
Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei. Beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanță depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare.
Vouchere de vacanță 2023. Angajații din instituțiile de stat vor primi pe card suma de 2900 de lei brut. „Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.
Anul trecut, profesorii și angajații din învățământul de stat au primit vouchere de vacanță de 1.450 de lei. Impozitarea cu 145 de lei s-a făcut în luna acordării, scrie romaniatv.net.