Lipsa de competitivitate a litoralului romanesc reprezinta motivul pentru care trei din cei mai importanti tour-operatori germani, FTI, Neckermann, TUI, care detin 50% din piata turistica germana, au parasit Romania.
Nemultumirile germanilor vin, in primul rand, din calitatea slaba a serviciilor, infrastructura precara, dar si a faptului ca restaurantele romanesti se orienteaza mai mult spre gastronomia internationala, in detrimentul celei traditionale.
Pe o scara de la 1 la 6, in care 1 reprezinta „foarte multumit”, Romania a obtinut calificative negative in ultimii trei ani la toate capitolele.
In privinta gradului de multumire a tour-operatorilor germani fata de programele oferite de Romania, nota a fost 3,5, comparativ cu 2,8 in 2005 si 3,0 in 2006.
Si gradul de multumire al turistilor a scazut, de la 2,1 in 2004, la 2,8 in 2007. Nemtii sunt nemultumiti si de faptul ca in Romania exista prea putine hoteluri de 3 si 4 stele, iar nivelul de satisfactie din punct de vedere al cazarii este prea scazut in zonele rurale. O alta critica adusa de tour-operatorii germani o reprezinta gradul scazut de igiena in restaurante.
Nici turismul cultural nu a scapat de critici. Per-ansamblu, gradul de multumire a scazut de la 1,7 in 2004 la 2,5 in 2007. Turistii apreciaza larga varietate de locatii interesante, dar critica faptul ca aceste obiective nu sunt destul de bine promovate si semnalizate, fiind greu de gasit. Lipsa ghizilor profesionisti, absenta unor „programe premium” dar si lipsa de intretinere a unor monumente sunt motivele de critica la adresa turismului cultural romanesc.
In privinta ospitalitatii, aceasta a scazut de la 1,6 in 2004, la 2,2 in 2007, iar agentiilor de turism li se recomanda „sa se orienteze mai mult spre client, sa fie mai flexibile”.
De asemenea, germanii simt nevoia unor curse low-cost spre alte orase din tara, cum ar fi Sibiu, Cluj Napoca sau Tg. Mures.
Unul din putinele lucruri pe care germanii le apreciaza la Romania este natura, dar si aici spun ca „gunoaiele prezente peste tot ofera un aspect dezolant”.