Ministrul Elena Udrea a afirmat la Mamaia, dupa deschiderea Bursei de Turism, ca evaziunea fiscala in turism se manifesta in doua moduri: pe de o parte sunt cei care nu inregistreaza toti turistii cazati, iar pe de alta parte sunt cei care cazeaza turisti, dar nu-si declara activitatea.
„Fenonemul evaziunii fiscale in turism se manifesta in doua feluri. Sunt cei care isi declara activitatea de turism, dar nu inregistreaza toti turistii si asa se face ca de multe ori dupa ce vedem toata vara ca litoralul este foarte plin, pe urma aflam ca, de fapt, a avut scadere. A doua modalitate este si fenomenul cel mai amplu, in care nu se declara activitatea de turism in anumite structuri de cazare si mai ales acest lucru se intampla in agroturism, in zona rurala, in zona pensiunilor turistice, insa adunat fenomenul este la aproximativ 40 % din ceea ce inseamna turismul romanesc”, a declarat Udrea.
Ea a precizat ca in acest sens va fi semnat un protocol cu Inspectorul General al Politiei, cu reprezentantii Ministerului Finantelor, iar peste doua saptamani, vor incepe controale, urmand sa fie realizate echipe mixte cu reprezentanti ai administratiei publice locale. La aceste controale pot participa si reprezentanti ai asociatiilor de turism.
Udrea a mentionat ca pentru descoperirea celor care incalca legea vor fi folosite mai multe variante, printre care si cea a flagrantului.
„O solutie poate fi aceea de flagrant, cu turisti care sa fie de acord sa declare faptul ca nu li s-a taiat factura si sunt foarte multi care ne semnaleaza noua, la minister, faptul ca in vacante nu li se taie factura. Sau poate fi aceea in care reprezentanti ai ministerului merg sa se cazeze si in felul acesta vor constata ca respectiva unitate de cazare, respectiva locatie, este, de fapt, unitate de cazare numai ca lucreaza fara sa-si declare activitatea”, a mai spus Udrea.
Ministrul a afirmat, totodata, ca aceasta campanie are o durata de sase luni si face parte din actiunea de combatere a evaziunii fiscale din Romania.