„Turistii romani manifesta lipsa de interes pentru turismul balnear, iar numarul strainilor interesati de statiunile balneare romanesti este foarte redus, o explicatie in acest sens fiind starea proasta a infrastructurii si lipsa de promovare a segmentului balnear”, a spus Elena Udrea, ministrul turismului, citata de Mediafax.
Udrea a precizat ca in perioada 1993-2007, numarul turistilor in statiunile balneare romanesti a oscilat intre 600.000-700.000 de turisti.
In prezent, in Romania exista aproape 160 de localitati care detin resurse minerale terapeutice, iar dintre acestea 23 de statiuni sunt atestate ca zone turistice de interes local si alte 23 de interes national.
Printre proiectele propuse de Ministerul Turismului se numara transformarea centrului „Ana Aslan” intr-un parc de sanatate, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.
„Ne-am gandit, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sa dezvoltam un parc de sanatate in cadrul centrului „Ana Aslan” din Bucuresti. Totodata, avem in vedere o lege a balneologiei, prin care medicii sa faca recomandari de preventie si tratare prin turismul balnear, astfel incat sa se reduca numarul internarilor in spitale, iar pacientii sa nu se mai trateze cu medicamente”, a aratat Udrea.
Cristian Irimie, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a declarat ca dezvoltarea Ana Aslan va permite reintroducerea centrului de sanatate in circuitul international.
„Vom dezvolta, alaturi de Ministerul Turismului, o institutie complexa cu servicii la cel mai inalt nivel si vor exista unitati medicale de inalta performanta. Acest proiect va permite reintroducerea Ana Aslan in circuitul international”, a spus Irimie.
Totodata, Udrea a adaugat ca reprezentatii Primariei Snagov sunt dispusi sa incheie un parteneriat pentru dezvoltarea unui parc turistic de sanatate la Snagov, pentru care ministerul cauta investitori.