Durata proiectului lansat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania este de 2 ani, pana pe 19 octombrie 2011.
Proiectul „Pasaportul Consumatorului de Servicii Turistice – Ghid obiectiv si independent de promovare a imaginii Romaniei ca Euro-destinatie sigura si atractiva” este implementat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Obiectivul principal al proiectului il reprezinta realizarea unui ghid cu informatii despre drepturile si obligatiile pe care le au turistii pe teritoriul Romaniei, dar si cu informatii elementare pe care trebuie sa le cunoasca atunci cand calatoresc pe teritoriul Romaniei.
Informarea turistilor trebuie sa fie cat mai completa cu putinta si trebuie sa acopere, pe langa oferta turistica variata, datorata diversitatii cadrului natural al Romaniei, si sfera drepturilor si obligatiilor ce decurg din calitatea de consumator de servicii turistice pe teritoriul tarii, conform proiectului.
Prin informatiile pe care le va cuprinde, „Pasaportul consumatorului de servicii turistice” va reprezenta un instrument util atat pentru cetatenii care calatoresc in scopuri turistice, cat si pentru cei care calatoresc in scopuri de afaceri, muncesc sau studiaza pe teritoriul Romaniei, pentru ca va oferi informatii care se pot dovedi utile pentru solutionarea anumitor probleme pe care acestia le-ar putea intampina.
Ghidul va fi tiparit atat in toate limbile statelor membre ale UE (romana, engleza, bulgara, ceha, daneza, estona, finlandeza, franceza, germana, greaca, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, olandeza, poloneza, portugheza, slovaca, slovena, spaniola, suedeza), cat si in limbile rusa, turca, araba, ebraica.
Pe langa materialul tiparit, in cadrul proiectului va fi realizat si un portal care va contine toate informatiile cuprinse in ghid atat in format care sa poata fi consultat on-line, cat si ghidul in toate
versiunile lingvistice in format care sa poata fi descarcat. Portalul va fi realizat in limbile romana si engleza.