Stațiunea montană Săcelu din județul Gorj, România, a fost mult timp o destinație turistică lăsată în uitare, însă, în prezent, se află într-un proces de reabilitare și revitalizare, datorită interesului tot mai mare al investitorilor și micilor antreprenori. Aici, o pensiune poate fi achiziționată la un preț extrem de accesibil: doar 2.000 de euro, o sumă echivalentă cu prețul unei mașini de ocazie sau a altor investiții modeste, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Tarife fabuloase la pensiunea Monicăi Anghel. Locurile de Crăciun și Revelion s-au epuizat rapid
foto: pensiune Săcelu
În acest context, mulți localnici au ales să-și vândă proprietățile din cauza lipsei locurilor de muncă, iar actuala populație stabilă din zonă este de doar 1.300 de locuitori. Astfel, autoritățile și-au propus să încurajeze investițiile și să atragă noi locuitori prin oferirea de case la prețuri de aproximativ 10.000 de lei, care pot fi transformate imediat în unități de cazare pentru turiști. Investițiile sunt încurajate datorită avantajului regiunii, bazat pe turiștii care ar putea profita de apele termale din zonă și pe peisajele montane liniștite, ideale pentru relaxare și vacanțe.
Stațiunea Săcelu se distinge printr-un potențial extraordinar pentru turismul balnear. Apele sale terapeutice sunt recunoscute pentru tratamentele pe care le oferă în afecțiuni precum:
Un aspect interesant al acestei stațiuni este fenomenul natural al schimbării sezoniere a culorii apei în bazinele termale. Aceste variații sunt explicate de microorganismele care se află în aceste ape și ale căror cicluri biologice variază în funcție de sezon.
Potrivit cercetărilor realizate de Institutul de Inframicrobiologie București din anul 1979 până în prezent, microorganismele, în special bacteriile sulfuroase și fotosintetizante, sunt principalele responsabile pentru această schimbare. În funcție de concentrațiile și dinamica acestora, apa poate prezenta nuanțe variate:
„Un fenomen interesant pe care îl prezintă apa celor patru bazine de la Săcelu este culoarea diferită pe care o capătă. în funcție de anotimp.
Studii de specialitate efectuate în cadrul Institutului de Inframicrobiologie București, începând cu anul 1979, au evidențiat faptul că microorganismele care trăiesc în aceste bazine şi dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferită a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase şi fotosintetizante colorate de obicei în roșu și verde determină nuanță predominantă a apei.
Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusă pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variații bruște ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, colorația predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă și care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză“, se arată pe site-ul Complexului Energetic Oltenia.
În ultimii ani, numărul investitorilor interesați de Săcelu și de revitalizarea zonei a crescut, mai ales în contextul accesibilității prețurilor și al potențialului de a transforma aceste proprietăți abandonate în pensiuni și unități de cazare pentru turiști.
Se estimează că, în următorii ani, această zonă va deveni tot mai căutată pe măsură ce numărul micilor investitori și turiști în căutare de relaxare crește.
Te-ar mai putea interesa și: Cât plătești pentru un meniu cu supă, mămăliguță cu brânză și desert la pensiunea lui Nicolai Tand de la Asia Express. Mulți turiști spun că e un loc de poveste