Care este profilul unui vanator de vacante? Este o persoana tanara, dinamica dar minutioasa, pasionata de calatorii, si care ocupa de obicei o pozitie de middle management, ce ii permite sa lipseasca din cand in cand cateva zile de la serviciu.
Ioana are 26 de ani si este angajata la o multinationala din industria alimentara.
De circa 4 ani, ea pleaca in vacanta fara a apela la agentiile de turism, facandu-si singura „pachetele” in functie de ofertele liniilor aeriene. Nu are un job foarte liberal, insa ii place sa calatoreasca si pleaca in vacante de cate ori are ocazia, adica de 7-8 ori pe an. Nu sunt vacante lungi, ci de doar cate 4-5 zile, de obicei orientate spre diferite evenimente, dar si shopping sau turism cultural, in functie de dispozitie.
„Saptamana acesta tocmai mi-am cumparat biletele de avion spre Madrid, unde o sa plec in iunie la festivalul Rock in Rio. Am cumparat 2 bilete de avion la o linie aeriana low-cost la 1,6 mil. lei (vechi n.r.), cu taxe de aeroport incluse. Pe cele de intoarcere am mai dat inca 100 euro. Urmeaza sa imi gasesc si cazarea. Biletul la festival mi l-am cumparat de pe site-ul El corte ingles. Am dat putin peste 60 euro pe un bilet, valabil o seara”, spune Ioana, care a preferat sa nu isi spuna numele complet.
Ioana spune ca cel mai important aspect ca sa prinzi cele mai bune oferte este sa iti planifici vacantele cu o jumatate de an inainte.
„Am fost recent in Lisabona, 4 zile. Am pandit 5 luni o oferta de la liniile aeriene, pentru ca biletul costa in mod normal 600 euro. Pana la urma am gasit 2 bilete la 3,4 mil. lei (vechi n.r.), dus-intors. La hotel am platit 60 de euro pe noapte pe camera”, spune ea.
In plus, o planificare din timp iti ofera si posibilitatea de a strange banii necesari vacantelor. Cum se procedeaza? Te gandesti unde vrei sa pleci anul acesta, iti faci un buget aproximativ, te abonezi la newsletter-ele tuturor liniilor aeriene care au zboruri in destinatiile dorite si apoi astepti sa primesti ofertele lor.
De altfel, si liniile aeriene incearca sa creasca cat mai mult vanzarile de bilete de avion directe.
„Acum cativa ani, biletele de avion se vindeau doar prin agentii. In 2003-2004, doar 20% din vanzari erau directe, pentru ca liniilor aeriene le era greu sa intretina o retea de distributie. Acum, o data cu cu evolutia Internetului, aceasta problema s-a rezolvat si liniile aeriene incearca sa creasca ponderea vanzarilor directe pentru ca agentiile te vand, dar nu preferential”, a explicat, recent, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, Paula Ardelean, vice-presedintele Carpatair (Paula Ardelean este membru Key People).
„Mi-am cumparat recent si bilete de avion pentru Roma, unde o sa plec in iulie, 2 zile. Am dat circa 140 euro pe 2 bilete dus-intors”, spune Ioana, care considera ca este mai ieftin sa mearga in Roma 2 zile, decat in Poiana Brasov. „Plec anual in 7-8 vacante scurte in strainatate. Pe transport si cazare platesc circa 3.000-4.000 euro pentru doua persoane, iar bugetul de cheltuit acolo difera in functie de bugetul pe care il am la momentele respective”, mai spune Ioana.
Eli, un alt vanator de vacante, care lucreaza in media, este mai prudent cu vacantele si pleaca doar de 5-6 ori pe an. Totusi, in acest an si-a cumparat cazare si transport cu circa 500 euro pentru o vacanta mai lunga in care o sa treaca prin Bruxelles, Amsterdam si Paris.
Dupa ce iti achizitionezi biletele de avion, urmeaza rezervarea camerei de hotel. Vanatorii de vacante spun ca rezerva camerele pe booking.com sau hotels. „Sfatul meu este sa nu aleaga cel mai mic pret, ci sa caute mai multe review-uri si sa le citeasca”, spune Eli.
Achizitionandu-ti singur vacanta nu inseamna ca ai si o garantie a lipsei de necazuri. Orice vanator de vacanta isi acumuleaza experienta dupa ce se confrunta cu diferite situatii-problema. Spre exemplu, Ioanei s-a intampla sa mearga in Londra, cu transport pe aeroportul Lutton, aflat la cateva zeci de kilometri oras, unde transferul se face printr-un autobuz, pe care daca il pierzi trebuie apoi sa platesti cateva sute de euro pe taxi. Aceeasi situatie este valabila si pentru aeroprtul din Beauvais (Paris), unde Ioana chiar a trebuit sa plateasca 200 de euro pe taxi pentru ca a pierdut autobuzul. „Trebuia sa ma documentez mai bine inainte de plecare”, spune ea.
Cum se face documentarea? Foarte simplu. Pe internet. Cauti destinati si vezi daca gasesti forumuri cu experientele altor turisti si recomandarile acestora. De asemenea, poti sa urmaresti ghiduri turistice online, care sa te ajute.
Cei 2 vanatori cu care DailyBusiness.ro a discutat spun ca sunt foarte multi colegi de munca sau prieteni care merg astfel in vacante, dar ca nu au facut un forum de ponturi in acest sens, pentru ca nu vor sa le fie „furate” ofertele.
„Trendul nu mai este sa se mearga sa se viziteze orase, ci turismul de eveniment”, spune Ioana.
Si agentiile de turism au clienti-vanatori. „Sunt vanatorii de last-minute, care asteapta ofertele agentiilor fie pe newsletter, fie pe site-urile de specialitate”, spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, care adauga ca numarul acestora nu este foarte mare pentru ca plecarea intr-o vacanta last minute presupune sa ai un job mai liberal care sa iti permita sa iti iei concediu oricand.
In ceea ce priveste numarul turistilor care pleaca in vacanta in strainatate, reprezentantii ANAT admit ca nu este nesemnificativ, mai ales in cazul unor destinatii ca Austria sau Grecia, unde turistii pot inchiria la preturi foarte mici vile sau pensiuni.