Turismul de pe litoralul din România a înregistrat, în perioada octombrie 2023 – martie 2024, o creştere de 27% a rezervărilor de vacanţe la mare pentru vara 2024, faţă de acelaşi interval al anului anterior, după cum arată datele unui tur-operator care activează pe acest segment de vacanţă, potrivit litoralulromanesc.ro.
Conform sursei citate, Programul de reduceri Înscrieri Timpurii va fi prelungit în aprilie.
„Tendinţa de a rezerva sejurul cu câteva luni înainte de vacanţă a revenit. E un obicei la care mulţi români au renunţat în ultimii ani pe fondul pandemiei şi, ulterior, din cauza conflictelor militare. Însă, constatăm că programul Înscrieri Timpurii este accesat de tot mai mulţi turişti care vor să aibă garanţia unui sejur rezervat pentru a scăpa de stresul planificărilor pe ultima sută de metri. Datele centralizate din octombrie 2023 până astăzi, la finalul lunii martie, arată o creştere cu 27% a rezervărilor realizate pentru sezonul estival faţă de acelaşi interval de referinţă din 2022-2023″, declară Ionuţ Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.
Potrivit tur-operatorului, în mod obișnuit, ofertele speciale din programul Înscrieri Timpurii expiră la 31 martie, însă mulţi hotelieri de pe litoralul autohton au decis să prelungească perioada de valabilitate a ofertelor.
„Avem şi o altă veste bună: dat fiind interesul ridicat al românilor de a-şi rezerva o vacanţă la Marea Neagră pentru vara 2024, am decis împreună cu hotelurile de pe litoral să prelungim programul Înscrieri Timpurii şi în aprilie, iar reducerile la vacanţe ajung până la 40%”, anunţă reprezentantul.
Citește și: Descoperiri uluitoare pe Autostrada Bucureștiului! Obiectele datează de acum 7000 de ani
Cât despre stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival de anul acesta, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Hristu Uzun, a menționat că lucrările au început încă din luna februarie. Activitățile se desfășoară concomitent, pe trei tronsoane de plajă, distribuite astfel: Năvodari – Mamaia Constanța, Eforie-Tuzla-Costinești și Olimp-Vama Veche.
Pentru desfășurarea acestor activități de pregătire a plajelor, dar și pentru încadrarea în unitatea de timp, în conformitate cu prevederile contractuale și a legislației în vigoare, predarea sectoarelor de plajă către operatori se realizează în intervalul 1-15 aprilie
Până în acest moment, ABADL a angrenat un număr de cinci autobasculante, cinci buldoexcavatoare, trei buldozere, un autogreder, un încărcător frontal de capacitate mare, patru autospeciale de transport materiale și personal, precum și patru tractoare prevăzute cu echipamente specifice de curățare mecanizată a suprafețelor de plajă și afânare a acesteia. Pentru acoperirea forței de muncă, au fost angrenați un număr de aproximativ 40 muncitori.
În ceea ce privește valorificarea domeniului public al statului român aflat în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” – ABADL, Hristu Uzun a declarat că instituția a întreprins demersurile ce se impun în vederea înscrierii imobilelor reprezentând plajă și diguri în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. La data de 25.03.2024, sunt în vigoare un număr de 335 de contracte de închiriere plajă, valoarea chiriei aferente acestora fiind de 34.809.909,67 lei (fără TVA).