- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Vizite de lux la Acropole, Atena! Nu oricine își permite! Prețul colosal al unui astfel de bilet în 2024

03 Jul, 10:05 • Fundeanu Madalina
Atena lansează un sistem de vizite de lux la Acropole, unul dintre cele mai vizitate monumente antice din lume. Iată cât trebuie să plătești pentru o astfel de experiență!
Vizite de lux la Acropole, Atena! Nu oricine își permite! Prețul colosal al unui astfel de bilet în 2024

Acropole este unul dintre cele mai vizitate monumente antice din lume și se află în Atena. De curând, s-a lansat un sistem de vizite private contra unui cost de 5.000 de euro în afara programului oficial de vizitare, după cum a anunţat marţi site-ul de bilete în format electronic al acestui obiectiv major din patrimoniul Greciei, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Atena lansează un sistem de vizite de lux la Acropole

Vizitele private, dedicate grupurilor de maxim cinci persoane, au provocat mari controverse atunci când au fost anunţate pentru prima dată. Acestea încep dimineața, la ora locală 07:00 (04:00 GMT) sau seara, după ora locală 20:00 (17:00 GMT).

„Acest serviciu exclusiv este disponibil doar pentru patru grupuri de cel mult cinci persoane şi poate include un ghid personal” dacă vizitatorii doresc acest lucru”, este notat pe site-ul Hellenic Heritage, care prezintă tururile sub denumirea “The Acropolis Experience”.

Conform presei grecești, prima vizită privată a avut loc sâmbăta trecută, după închiderea oficială a sitului. Un cuplu din Rusia a fost cel care a experimentat acest lucru pentru prima dată, însoţit de un ghid propriu.

Citește și: Vacanță în Grecia, în 2024. Top 20 de activități GRATUITE pe care le poți face în Atena

Acropole, Atena
Acropole, Atena

Marţi, pe site-ul acestui obiectiv din patrimoniul grecesc, era încă posibilă rezervarea unei vizite private, fără ghid, începând din data 12 iulie.

Asemenea vizite private la Acropole vor fi făcute în zilele de marţi, vineri şi sâmbătă. Ele au rolul de a le oferi ocazia vizitatorilor să evite mulţimea de turişti care urcă în fiecare zi pe “Stânca sacră” din centrul istoric al Atenei.

Tururile private ale Parthenonului şi ale celorlalte comori ale Acropolei au fost anunțate încă de anul trecut și urmau iniţial să fie lansate la 1 aprilie, dar Ministerul elen al Culturii a anunţat mai târziu că lansarea lor a fost amânată.

„Sindicatul paznicilor din siturile arheologice din Grecia a anunţat că se opune felului în care sunt organizate aceste vizite private, care se desfăşoară fără participarea sa”, a precizat preşedinta sindicatului, Georgia Kondyli.

„Nu am avut nicio informaţie despre organizare acestor tururi”, a adăugat ea.

Înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, Acropola din Atena a fost construită în secolul al V-lea î.Hr. și înregistrează o creştere permanentă a numărului său de vizitatori, în special datorită turiştilor de la bordul navelor de croazieră.

Un număr record de vizitatori au venit să vadă anul trecut Acropole, mai exact aproape 4 milioane, reprezentând o creştere cu peste 31% în raport cu anul precedent, determinând Organizaţia naţională pentru resurse arheologice (ODAP) să impună intervale orare de vizitare pentru a tempera afluxul de turişti.

Acropole din Atena primește vizitatori în fiecare zi între orele locale 08:00 şi 20:00 (05:00 – 17:00 GMT). Un bilet normal de intrare costă 20 de euro, iar cel combinat, care permite accesul şi în alte situri antice, costă 30 de euro.

Vezi și: Cât costă 10 zile de cazare pe insula Thassos din Grecia? Val de majorări de prețuri în 2024